Председник Скупштине Војводине и Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор оцени је данас да је веома важно да се пронађе решење за Косово и Метохију како би Срби који тамо живе могли да сачувају своје националне, културне и духовне вредности.

"Важно је пронаћи и решење да Срби који тамо живе, без обзира у ком броју, могу да сачувају своје националне, културне и духовне вредности и да живе у цивилизованим и безбедним условима. Не сматрам реалном могућност ни за промену територија, ни становништва", рекао је Иштван Пастор. Пастор је гостујухи на суботичкој ТВ Панон оценио да се у последње две до три године међународни положај српске државе и српског руководства променио позитивно.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Vučić odbrusio Skotu: Nisi ti tu da ispravljaš novinare, već da odgovaraš na pitanje; Što pregovarate sa Srbijom, ako je to nezavisna država

"Сада видимо колико се Србија у претходном периоду налазила у подређеном положају. Такође, видимо да Приштина иде на то да све добије. Ситуација се не може решити тако да неко добије све, а неко ништа. Овде је потребно решење у којем ће обе стране осећати да су и изгубиле и добиле", рекао је Пастор и подсетио, на то колико се дневница издвајало за изградњу путева, енегетског система, или за друге инвестиције на Косову.

"Због тога и ми војвођански Мађари треба да прихватимо то решење јер и ми смо улагали у ту територију, а не може сад неко да узме тај новац", рекао је Пастор који је говорио и о питањима могућности враћања служења војног рока. Према његовим речима разумљиво је што се ту и тамо, повремено појављује та тема.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: PROVOKACIJE NA SKUPU: Srbija i Španija napustile konferenciju zbog tzv. Kosova

"То се догађа и у земљама у окружењу попут Мађарске. Међутим, то није реално јер су се промениле околности. ... Осим тога, обавезу служења војног рока буџет Србије тренутно не би могао да издржи јер те људе треба и хранити, сместити, и обући", рекао је он. Председник СВМ-а и Скупштине Војводине говорио је и о великим улагањима у здравство и подсетио да је председник Србије Александар Вучић најавио инвестиције од милион евра у здравствене установе широм земље.

"Гледајући и примарну здравствену заштиту, као и болнички сектор, они су тренутно у неприхватљиво лошем стању. Последњих месеци, готово годину дана, раде се системске припреме како би се та ситуација променила. Милијарду евра је много, али је питање да ли ће и након њиховог улагања бити иделани услови јер говоримо о области која је повезана са стално новим захтевима и улагањима", рекао је он, Пастор је такође рекао да обнова услова и опремљености здравствених установа мора да тече заједно са побољшањем положаја здравствених радника, јер у сурпотном она нема смисла.

Уз побољшање материјалног полоажај запослених у здравству, потребно је и укидање закона о ограничавању броја запослених у јавном сектору.