Одбор за заштиту животне средине Европског парламента проширио је листу забрањених производа од пластике за једнократну употребу.

Док је предлог Европске комисије захтевао забрану девет пластичних производа за једнократну употребу у 2021. години, у чланови Одбора за заштиту животне средине, јавног здравља и безбедност хране, ову листу су проширили, преноси сајт Еурактив.

Према предлогу Комсије, на списку би требало да се нађу пластични тањири, виљушке, ножеви, кашике, сламчице, штапићи за општу употребу, као и штапићи за чишћење ушију, штапићи за пиће и штапићие за балоне.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: UN: Zabrana plastike može biti efikasna, ali da se sprovodi

Европски посланици у Одбору за заштиту животне средине, јавног здравља и безбедност хране, проширили су ову листу 10. октобра и на њу ставили танке пластичне кесе, прозводе које садрже биоразградиву пластику и амбалаже за брзу храну.

Извештај, који је поднео белгијски посланик Фредерик Рис (АЛДЕ), такође се залаже за смањење амбалаже за једнократну употребу за хамбургере, сендвиче, воће и поврће, дезерте и сладолед на "амбициозан и одржив начин" до 2025 године.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Novi sistem sakupljanja plastike smislio 24-godišnjak

Додатно се захтева да пластичне флаше буду посебно прикупљане и да се њих 90 одсто рециклира до 2025. године.

Реч је и о мањим пикавцима за цигарете. Ово је већ посебан случај у Француској који је подложан специфичним мерама.

Одбор такође позива да се у филтерима за цигарете удео пластике смањи за 50 процената до 2025. године и 80 одсто до 2030.

Овај одбор додатно захтева да дуванска индустрија покрије трошкове прикупљања, транспорта и уништавање опушака.