Један израелски адвокат поднео је тужбу окружном суду у Тел Авиву против премијера Израела Бењамина Нетањахуа и Фејсбука јер су допустили да се шири лажна прича на Нетањахуовом налогу о сарадњи америчког милијардера Џорџа Сороша с иранским режимом.

Прочитајте још: Сорош: Трамп је ултимативни нарцис спреман да уништи свет

Нетањаху је на свом налогу објавио чланак из израелског листа Израел хајом ( Израел данас) у коме је наведено да министар спољних послова Ирана Мухамед Џавад Зариф сарађује с неком од Сорошових фондација.

У чланку се наводе речи Зарифа да је сарадња почела пре него што је постао министар 2013. године и да је успео да буде „регуларна“.

Међутим, и чланак и пост су нетачни, како се испоставило, наводе израелски медији.

Адвокат Шахар Бен - Меир заснива ту своју тврдњу на извештајима новинара израелског ТВ канала 10.

Прочитајте још: МИЛИЈАРДЕР СЕ ОБРУШИО НА РУСЕ И ИТАЛИЈАНЕ: Сорош: Вицепремијера плаћа Путин? Салвини: Сорош у Италији? Срамота

Новинар Надав Ејал је у низу твитова представио грешке у чланку и ушао у траг погрешној информацији, која изгледа потиче од лошег превода на једном израелском сајту, одакле је доспела у Израел хајом и Нетањахуов Фејсбук налог.

Истраживање новинара Ејала је показало да ирански режим никада није потврдио да сарађује са Соросом.

Адвокат оптужује Нетањахуа да је ширио „фалсификоване, лажне и апсурдне вести“ на Фејсбуку јер је поставио чланак из поменутог листа који је, како је навео, „лажна и јефтина пропаганда“.

Адвокат је такође написао да је чланак „изум“ теорије завере на основу кога је човек звани Џорџ Сорош сарађивао са тоталитарним режимом у Ирану, а да је сврха очито да се особа увреди и осрамоти, чак и ако су аутори чланка и онај ко га је поставио на Фејсбуку добро знали да у њему нема трунке истине.

„Посебно је проблематично што је власник налога особа која је премијер Израела“, навео је адвокат, додавши да је тешко поверовати да он шири антисемитску теорију завере коју је креирао ирански режим али да је то реалност.

Бен-Меир је контактирао Фејсбук пре више од недељу дана, захтевајући да спречи шеровање лажног поста, али пост није уклоњен.

Док је тужба припремљена добио је 2.000 лајкова. Бен-Меир тврди да Фејсбук прекршио договор о спречавању ширења лажних вести.

Један од Нетањахуових саветника изјавио је поводом тужбе да чланак „говори сам за себе“, не осврћући се на тврдње да није инстинит.

Адвокат тражи да суд захтева објаву да су на Нетањахуовом налогу ширене лажне вести, а да се Фејсбуку нареди да значајно смањи приступ посту.