СЛОБОДНО коришћење података на Интернету је на великом испиту. Европски парламент усвојио је у среду предлог дуго чекане директиве која се односи на ауторска права. Текст налаже нумеричким платформама - глобалним мрежама - да у оквиру јединственог дигиталног тржишта исплате тантијеме ауторима за дела која објављују, чак и ако је реч о цитатима. Висина надокнаде ће се преговарати између нумеричких платформи и издавача. О детаљима ће одлучивати земље чланице.

Присталице ове директиве истицале су да, услед нумеричке револуције, интелектуална својина циркулише без надокнаде интернетом и да је неприхватљиво да аутори не могу да наплате своја права, док велике компаније попут "Гугла" и других зарађују милијарде. Противници сматрају да се тиме значајно умањује слободе на "мрежи".

Гласању у ЕП су претходили борба јаких лобија и велика полемика, у којој су, с једне стране, били медији, издавачи и уметници, а с друге дигитални дивови попут "Гугла", "Јутјуба" или "Фејсбука". Пред претходно, јунско гласање, посланицима је била достављена и петиција којом се предлогу нове директиве противило милион потписника. И у среду су заинтересоване стране "ратовале" порукама преко "Твитера" и других расположивих друштвених мрежа.

Текст, на предлог Европске комисије, који се две године "крчкао" у парламенту, уводи историјске измене у употребљавању дигиталних података. Највише су погођене фирме специјализоване за претрагу, контакте и рекламирање на интернету, као што су "Фејсбук", "Гугл", "Јаху" или "Јутјуб". Циљ је да се заштите ауторска права исплаћивањем тантијема за цело дело или његов део.

Застарелост наступа тек после 20 година, а то важи и за новинске текстове. Ко буде пренео садржај или део садржаја медија, мораће то и да плати. То важи и ако уз текст или део текста буде наведена адреса сајта. Из мере су изостављена подебљана слова која упућују на други сајт.

Пружаоци услуга који чувају и обезбеђују приступ великом броју радова, предузимају мере за правилно функционисање уговора и спречавају њихово бесправно емитовање. За неовлашћено објављивање одговорност преузимају гиганти с интернета, који ће унапред склапати уговоре са заинтересованим странама. Претпоставља се да ће се аутоматски постављати филтери да би избегао било какав ризик од плаћања, што ће знатно осиромашити понуду на интернету.

Ови филтери ће, у сваком случају, бити обавеза у случају изостанка договора о финансијској надокнади. Верује се да ће много штурија бити и "Википедија", где лукративна делатност није у првом плану, па противници ове мере сматрају да оне ограничавају слободу изражавања и приступ информацијама, те да ће се њом, једноставно, "уништити интернет", бар онакав какав данас познајемо. Текст предлога директиве упућује да би филтери и блокаде требало да буду што ређи, али ће то у пракси бити тешко изводљиво.

ТРОЈНИ ПРЕГОВОРИ

ПРВА верзија текста одбачена је у јулу, док је за нову, тек делимично измењену, гласало 438 посланика, а 226 било против. Парламент сада треба да започне преговоре с Европским саветом, односно земљама чланицама, и Европском комисијом, да би се усагласио коначни текст и директива евентуално ступила на снагу. Процењује се да ће бити потребно још неколико месеци ових тројних преговора, да би усаглашени текст поново био предложен парламенту на крајње гласање. Све би морало да се заврши већ до марта следеће године, а у супротном, треба чекати да се тиме, после избора, од следеће јесени, позабави нови сазив.

ГИГАНТИ ВЕОМА НЕЗАДОВОЉНИ

Технолошке платформе и интернет активисти подигли су глас против одлуке Европског парламента о реформи регулативе о заштити ауторских права, што ће ауторима видео-снимака, музичких нумера, произвођачима вести и власницима других права омогућити да захтевају компензацију за објављивање њиховог садржаја онлајн.

- Европски законодавци су одлучили да, упркос великом негодовању јавности, подрже 'филтрирање' интернета у корист великих предузећа из музичке и издавачке индустрије - тврди Сијада ел Рамли, генерална директорка Европске асоцијације интернет-платформи, која окупља и компаније као што су "Фејсбук" и "Гугл".