БРИСЕЛ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКАМАЂАРСКОЈ прети да остане без права одлучивања у Европској унији, пошто су посланици Европског парламента (ЕП) усвојили у среду, са 448 гласова за и 197 против, резолуцију којом се од Европског савета тражи да размотри постојање озбиљног ризика у тој земљи од тешког кршења основних вредности. Мађарској влади се замера да је довела у питање стубове на којима почива ЕУ - плурализам, недискриминација, толеранција, правда, солидарност и једнакост између жена и мушкараца.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Brisel sudi Orbanu


Ово је први пут да је против једне земље, на инцијативу ЕП, покренута процедура у оквиру члана 7, параграфа 1 Лисабонског уговора, која, у крајњој инстанци, после дугог и компликованог процеса, Мађарску може да остави без права гласа у оквиру Европског савета. Ова процедура је, због своје опасне и јаке симболике у жаргону названа и "нуклеарна опција". И Пољска се у децембру прошле године нашла у сличној позицији, с тим што је иницијатор тада била Европска комисија.

Атмосфера око изгласавања резолуције је била жучна, непријатна, а изречене су и бројне увреде. На делу су биле две, супротстављене Европе. Колико је све било на ивици ексцеса, показују и захтеви посланика на страни Орбана да буду кажњени они посланици који су дан раније за мађарског премијера користили реч "смеће" и поредили га са Гебелсом!

Приликом образложења гласања јасно се видело да је Европа подељена на два ушанчена табора, а да ће ове разлике још више расти и кулминирати на изборима за Европски парламент који ће уследити на пролеће следеће године.

Они који су били за Орбана истицали су да је расправа открила страшно стање демократије у парламенту карактеристично само за тоталитарне режиме, да је владу изабрао народ Мађарске и да она може да одлучује о свему, да се резолуцијом показује моћ ЕП који жели да се меша у свакодневни живот, да је посезање за чланом 7 акт застрашивања и да ће све ово навести грађане да гласају против ЕУ. Они из другог табора су истицали да Мађарска данас води популистичку политику против мањина, жена, миграната, да ограничава слободу медија и образовања, да крши владавину права и заговара екстремизам, као и да резолуција није усмерена против Мађара, већ против мађарске владе.

Дан раније, мађарски премијер Орбан се обратио посланицима ЕП. Он је поручио да предлог резолуције вређа Мађарску и поштење мађарског народа.

ЈУНКЕР: НЕОПОЗИВО ПРОШИРЕЊЕ НА ЗАПАДНИ БАЛКАН

ПРОШИРЕЊЕ је било и остало успех јер смо успели да помиримо европску географију и историју. Али остају напори које треба да уложимо. Морамо неопозиво да дефинишемо однос према проширењу на земље Западног Балкана. Иначе, други ће се побринути да обликују наше најближе суседство. Континент је у миру захваљујући ЕУ.

Поручио је ово пред европским посланицима у Стразбуру председник Европске комисије Жан-Клод Јункер представљајући стање Уније, и био награђен аплаузом.

Истакао је да се спољни изазови умножавају свакодневно и да ЕУ мора да наступа једним гласом у спољној политици, да постане политичка, економска и војна сила, без намере да се "милитаризује", већ да постане "одговорнија и независнија".

- Сиријски конфликт илуструје да је међународни поредак све више доведен у питање. Јучерашња савезништва можда неће бити савезништва сутра - рекао је Јункер, а на рачун САД додао да не воли унилатерализам који не поштује друге.

Навео је и да је дошло време за патриотизам који није усмерен против других, као и да је значајно смањен притисак миграната. Европа би, каже, требало да постане активни инструмент плаћања у међународним односима. Опозиција му је замерила да је осликао бајковиту и идеалну Европу и да је стварност, са угроженом безбедношћу и све већим социјалним разликама - много другачија.