Председник Русије Владимир Путин је изјавио данас да је амерички долар ризична актива, будући да јавни дуг САД износи 20.000 милијарди долара.

"Национални дуг САД представља ризик за долар. Амерички национални дуг је 20.000 милијарди долара. Све то представља терет за долар. Шта ће се следеће догодити? То нико не зна. Нема одговора на то питање", рекао је Путин на пленарној седници Источног економског форума у Владивостоку, а преноси руска агенција Тасс.

Како каже, све је већи број земаља које размишљају о избацивању долара из међусобне трговине и преласку на националне валуте, ка чцему ће се, како је истакао Путин, Русија постепено кретати.

"Званична Москва мора да диверзификује стране валуте које користи у међународној трговини и да се не ослања само на амерички долар у таквим трансакцијама", изјавио је Путин.

"Све је више и више земаља које желе да тргују у националном валутама. У реду је развијати билатералну трговину у националним валутама са тачке гледишта одрживости глобалних финансија и светске економије. Постепено ћемо се кретати ка томе", поручио је руски лидер.

Путин је, међутим, указао на ризике који се могу појавити у реализовању трансакција у националној валути, али они, како каже, морају бити сведени на минимум кроз диверзификацију трансакција и активности.

Навео је и да Русија већ диверзификује своје златне и валутне резерве.