Турски председник Тајип Ердоган именовао је себе за председника државног сувереног фонда, променио у целини састав Управног одбора и именовао министра финансија Берата Албајрака за свог заменика, објављено је данас у Службеном листу те земље.

Ова промена је најновија у низу корака које је Ердоган предузео јачајући своја овлашћења откако је у јуну победио на председничким изборима, на којима је постао извршни председник са знатно ширим овлашхењима него пре, преноси Ројтерс.

Турска влада је 2016. године основала државни инвестициони фонд вредан 50 милијарди долара, ради развоја и повећања вредности стратешке имовине Турске и обезбједивања средстава за инвестирање.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: POLITIČKI ATAK AMERIKE NA ANKARU: Iza svega se kriju opasniji uzroci od jednog sveštenika

Ердоган је за генералног директора фонда именовао Зафера Шонмеза, шефа турске регионалне канцеларије малезијског сувереног фонда Казанах Насионал.

Албајрак и Шонмез су међу седам чланова новог Одбора турског фонда.

Влада је пребацила у Фонд уделе вредне више милијарди долара које држава има у различитим предузећима, укључујући и своје уделе у националном авио-превознику "Туркиш Ерлајнсу", водећим банкама и оператору фиксне телефоније "Турк Телекому".