Личне ствари Холанђанина, сарадника Викиликса, који је мистериозно нестао у Норвешкој пре три недеље пронађене су у једном фјорду, саопштила је данас норвешка полиција.

Како се наводи један пецарош синоћ је пронашао предмете како плутају по води за које је полиција сигурна да припадају несталом Арјену Камфејсу, али није откривено о којим предметима се ради због истраге.

Камфејс је описан ка 47-огодишњи стручњак за сајбер безбедност, сарадник оснивача Викиликса Џулијана Асанжа. Он је последњи пут виђен 20. августа како напушта свој хотел у месту Боде на северу Норвешке где је био на одмору.

Тај нестанак који је Викиликс описао као "чудан" подстакао је разне теорије завере преко друштвених мрежа.

Полиција још ради са три могуће претпоставке - својевољан нестанак, укључујући могуће самоубиство, несрећни случај или криминални чин.

"Нисмо довољно напредовали у истрази да би могли да искључимо или потврдимо једну од ове три теорије. Држимо све могућности отвореним", рекао је за Франс прес инспектор Бјарт Вала.

Он је рекао да су полиција и спасиоци претражили зону где су пронађене ствари.

Према истражитељима Холанђанин је изгледа отпутовао возом који повезује Бодо и Рогнан, више југоисточно, 20. августа.

Викиликс наводи да је он имао карту за лет 22. августа из Трондхајма на који се није укрцао.

У понедељак су два холандска истражитеља стигла у Боде да помогну својим норвешким колегама у потрази за несталим човеком.