Ураган Флоренс приближава се источној обали САД, а Национални центар за урагане (НХЦ) издао је упозорење за Северну и Јужну Каролину.

Како је саопштила та установа, ураган је ослабио и сада се класификује као трећа категорија.


Ураган се налази око 750 километара од Миртл плаже у Јужној Каролини, а забележени су ветрови до 205 километара на час, преноси Ројтерс.

Из Центра додају да и даље постоји опасност по животе људи због обилних падавина и олујних налета.

Удар на савезне државе Северну и Јужну Каролину очекује се у четвртак, а како буде стизао на обалу, очекује се његово јачање.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: URAGAN FLORENS PRETI AMERICI: Vanredno stanje u Merilendu i Virdžiniji, evakuacija milion ljudi! (FOTO+VIDEO)

Стање ће се погоршавати током дана, а најјачи удар очекује се у петак ујутру. Становништво источне обале САД пред налетом једног од најопаснијих урагана последњих деценија почело је евакуацију, мада су многи грађани одлучили да остану у домовима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Uragan "Florens" preti Vašingtonu, Tramp proglasio vanredno stanje

Јаки ветрови нису највећа опасности, већ олујни таласи који представљају највећу опасност за животе људи и штету која би могла да настане.

Ти "зидови воде" могли би да прогутају део обале.

Осим огромних поплава на обали, Флоренс ће највероватније поплавити и градове у унутрашњости.

То представља проблем за Северну и Јужну Каролину због обилних киша које су претходиле, па земља не може да апсорбује још много воде,

На обалама Каролине досад није било већих урагана у последњих тридесетак година. Већи ураган Хуго, који је харао обалама Северне и Јужне Каролине, догодио се пре 29 година.

Стручњаци упозоравају како велики број људи уопште нема појма шта их чека.

Национална метеоролошка служба саопштила је да 5,4 милиона људи живи у подручјима којима прете урагани на Источној обали, пренео је АП и додао да још четири милиона прете тропске олује.

ЕВАКУИШУ СЕ ВОЈНЕ БАЗЕ

Америчка Морнарица премешта особље и бродове, док Ваздухопловство премешта авионе на безбедније локације уочи налета урагана "Флоренс" на источну обалу САД.

"Флоренс" ће погодити подручја на којима се налазе неке од најпознатијих војних база у САД, наводи АП.

Хиљаде америчких маринаца је заједно са породицама напустило Камп Леџен у Џексонвилу у Северној Каролини иако није издато наређење за обавезну евакуацију, додаје агенција.

Из базе је саопштено да ће сви који остану у бази имати храну, воду и заштиту, упркос томе што ће се наћи на путу урагана.

За сада није познато колико људи је остало у Леџену, а особље чије присуство није обавезно је измештено са базе.