МОСКВА

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

Председник Русије Владимир Путин предложио је у среду на међународном економском форум у Владивостоку да до краја године Русија и Јапан потпишу договор о миру без предуслова, а затим да две земље међусобном сарадњом решавају спорна питања.

- Седамдесет година водимо о томе преговоре. Сада је јапански премијер Шинзо Абе предложио да променимо приступ преговорима и, ето, мени је пала на памет идеја како да решимо тај проблем - казао је Путин на пленарном заседању формума "Далеки исток - ширење граница могућности".

На форуму јапански премијер Абе је рекао да је дошло време да се реши проблем спорних острва и потпише договор. Он је упитао: "Када ако не сада?"

СЛУЧАЈ "СКРИПАЉ" ВОДИТЕЉ међународног форума у Владивостоку питао је Путина ко су људи чије су фотографије објавили у Лондону уз оптужбе да су руски војни обавештајци који су отровали Сергеја и Јулију Скрипаљ у Солсберију? - Ми смо већ пронашли те људе. Они су цивили и било би добро да новинари од њих затраже интервјуе. Ничега посебно криминалног тамо нема - рекао је Путин, док су из Лондона и даље стизала уверавања да су то официри руске војне обавештајне службе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Abe: Razgovaraću sa Putinom o saradnji Rusije i Japana

Власти у Токију годинама постављају као услов повратак Курилских острва Кунашир, Шикотан, Итируп и Хабомаи која су припала СССР-у после Другог светског рата. У време владавине Никите Хрушчова био је потписан договор 1956. године по коме је Москва била спремна да врати Јапану два острва Кунашир и Итуруп. Али у Токију су се предомислили и тражили сва четири острва.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Kurili ostaju ruski

У Русији не постоји расположење да се врате острва, поготово што би могло да се догоди да једног дана тамо буду америчке базе. Али, зато предлажу Јапану заједничке инвестиције и на острвима и на целокупном Далеком истоку. Какав ће бити одговор Јапана, тек ће се видети. Њихове дипломате и даље понављају да без повратка острва нема потписа на договору о миру.

Економски форум у Владивостоку у коме су учествовали кинески председник Си Ђинпинг, премијер Јужне Кореје Ли Нак Јон, монголски лидер Халтмагин Батулга и премијер Јапана Шинзо Абе, показао је, иначе, да бизнис има своју логику и да план америчке администрације да санкцијама изолује Русију нема перспективу. Бизнисмени из Азије улажу у руски Далеки исток, јер им велико руско тржиште даје шансу за добар профит.

РАСТ ДАЛЕКОГ ИСТОКА

ПРЕДСЕДНИК Кине Си Ђинпинг је поновио да односи између две велике суседне земље никада нису били тако добри и да је циљ да трговинска размена са Русијом достигне сто милијарди долара. Путин је изразио наду да ће економски раст Далеког истока бити већи од светског просека. Позвао је партнере из Азије да користе северни морски пут, преко руског Арктика, за транспорт робе до Санкт Петербурга, а касније до немачких лука.