УРАГАН "Флоренс", који прети катастрофалним последицама, кривац је за евакуацију 1,5 милиона људи са приобалног подручја источних америчких савезних држава Северне и Јужне Каролине и Вирџиније. Надлежни су се, при доношењу одлуке о овако обимном пресељењу становништва, руководили искуствима из прошлогодишњег невремена које је погодило Тексас, Флориду и Порторико, али су, за сваки случај, укалкулисали још веће параметре ризика, јављају светски медији.

Прочитајте још: УРАГАН ФЛОРЕНС ПРЕТИ АМЕРИЦИ: Ванредно стање у Мериленду и Вирџинији, евакуација милион људи!

Ураган наставља да јача док се ближи Источној обали САД, претећи и Вашингтону. Најтежи удар олује очекује се од сутра ујутру. Територија коју "циља" ова снажна олуја окружује главни град САД, где живи престоничка политичка и пословна елита.

Прочитајте још: Урагани Флоренс и Ајзак крећу се ка источној обали САД

Амерички председник Доналд Трамп одобрио је проглашење ванредне ситуације за Северну Каролину. Градоначелник Ричмонда, главног града Вирџинија, учинио је то исто, као што је и за Мериленд то учинио гувернер Лари Хоган. Гувернер Јужне Каролине Хенри Мекмастер наредио је обавезну евакуацију око милион становника.

Евакуација становништва из ове четири савезне државе неупоредиво је ефикаснија и боље организована, него што је то било у случају урагана "Катрина" који је крајем августа 2005. погодио југ САД, државе Луизијану и Мисисипи, махом настањене сиромашнијим, тамнопутим становништвом.

Гувернер Северне Каролине Рој Купер изјавио да ће "око урагана" прећи преко територије те државе и позвао становништво да се припреми за високе таласе, снажне ветрове и поплаве. Гувернер Јужне Каролине Хенри Мекмастер наредио је почетак евакуације за уторак у подне. Одлука се односи на свих осам округа дуж обале Атлантика, укључујући и највећи град те државе Чарлстон.

Снажни "Флоренс" наставио је и у уторак да јача и по обиму и по снази, док се приближавао источној обали САД. Максимална брзина ветра била је 220 километара на сат, али је питање тренутка кад ће ући у такозвану категорију пет, што значи да за собом оставља пустош.

НЕСТАШИЦА

СТАНОВНИЦИ угрожених подручја у САД формирају дуге редове пред продавницима, купујући залихе основних животних намирница и испред бензинских пумпи. У скоро свим самопослугама влада несташица воде за пиће, млека и хлеба. Празни су и рафови на којима су се продавале батеријске лампе, мини-генератори, упаљачи, шибице, као и плинске боце.