ПАРИЗ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

СВАКА нација и држава чланица има право да одлучи како жели да живи. Бранимо своје границе и само ћемо одлучивати с ким желимо да живимо. Подигли смо жичану ограду, зауставили смо стотине хиљада незаконитих емиграната, одбранили смо Мађарску и Европу. Мађаре желе да осуде јер смо одлучили да нећемо постати земља миграната. Какву год одлуку да донесете, Мађарска неће да попусти пред уценама. Зауставићемо незаконите миграције и одбранићемо наша права. Видећемо какви ће бити европски избори у мају када ће грађани коначно одлучити о будућности и вратити демократију у европску политику.

Прочитајте још: ОРБАН СПАЈА САВЕЗ ШЕСТ ДРЖАВА: И Србија у унији централне Европе која ће водити ЕУ

Тим речима, у веома напетој атмосфери, обратио се у уторак премијер Мађарске Виктор Орбан пред посланицима Европског парламента, где се његова земља нашла на тапету због стања људских права. Први пут од оснивања ове институције, поднет је извештај којим се тражи покретање процедуре члана 7, параграфа један Уговора ЕУ који указује на постојање озбиљног ризика од тешког кршења основних вредности на којима је заснована Унија. Посланици ЕП ће се о предложеном тексту резолуције данас изјаснити.

- Мађарска влада је ућуткала медије, онемогућава критичко мишљење, отежава живот међувладиних организација, појединци у влади се богате користећи јавна средства порезника ЕУ - поручила је за говорницом у Стразбуру подносилац извештаја Џудит Саргентини из холандске Зелене левице, с чијим извештајем се сложио и представник Европске комисије, њен први потпредседник Франс Тимерманс.

Прочитајте још: ЕУ одлучује о закону који би могао да промени интернет из корена

Она је у свом извештају навела дугачак списак елемената за забринутост. То су функционисање уставног и изборног система, независност судства, корупиција и сукоби интереса, заштита података и приватности, слобода изражавања, религије и удруживања, академске слободе, право на једнак третман, економска и социјална права, права припадника мањина укључујући Роме и Јевреје и заштита мањина од говора мржње, као и основна права миграната, тражилаца азила и избеглица.

Између осталог, у извештају је наведено да је протеривање миграната из Мађарске ка Србији насилно, као и да је Европски суд за људска права такође констатовао нехумано и понижавајуће понашање према њима.

Од Европског савета се тражи да Мађарској упути одговарајуће препоруке да би се у овој земљи поново успоставила инклузивна демократија. Уколико предлог резолуције данас буде усвојен, на потезу ће бити Европски савет, који треба да закаже расправу о стању основних права у Мађарској. Ако буду донете препоруке, а Мађарска их у постављеном року не буде поштовала, може да се покрене процедура којом би овој земљи на одређено време било суспендовано право одлучивања у Европском савету.

Слична процедура, због озбиљног нарушавања европских вредности новим законима, крајем прошле године била је и за Пољску, а из Будимпеште су тада поручили да неће дати глас за осуду Варшаве. Овог пута, Орбан је посланицима поручио:

- Спремате се да осудите не само једну владу, већ читаву једну државу и народ. Осудићете Мађарску која је већ хиљаду година део европске хришћанске породице, која је својим напорима и крвљу допринела сјајној европској историји - изјавио је Орбан, додавши да зна да су они већ унапред донели своју одлуку.

ШТРАХЕ ПРУЖА РУКУ

Аустријски вицеканцелар и лидер Слободарске партије Аустрије (ФПО) Хајнц-Кристијан Штрахе понудио је Орбану заједничку фракцију у Европском парламенту: "Позивам премијера Орбана и његову странку на будућу сарадњу у заједничкој фракцији у Европском парламенту", написао је Штрахе. ФПО је чланица фракције "Европа нација и слободе", којој припадају и десничарске странке Француске, Италије и Белгије које критикују ЕУ, тражећи више надлежности за националне државе.