Палестински изасланик у Вашингтону Хусам Замлот изјавио је данас да је њему и запосленима у канцеларији Палестинске ослободилачке организације (ПЛО) дато месец дана да се спакују пошто је администрација председника САД Доналда Трампа наредила да се мисија затвори.

Зомлот је рекао за Асошиејтед прес да затварање неће одвратити Палестинце од тежње ка држави с источним Јерусалимом као главни градом.

Саветник за националну безбедност САД Џон Болтон рекао је синоћ да се мисија затвара јер ПЛО није предузео кораке ка преговорима с Израелом.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  Tramp priznao Jerusalim kao prestonicu, kongres nije izglasao njegov opoziv (VIDEO)

Палестински председник Махмуд Абас прекинуо је везе с Трамповом администрацијом у децембру пошто су САД признале спорни Јерусалим као главни град Израела.

Зомлота је Абас позвао пре неколико недеља да се врати у Рамалу због настале кризе.

Палестински представник је данас оценио да су Палестинци "изгубили администрацију САД, али су стекли национална права”, како је рекао.

И други палестински званичници су критиковали одлуку о затварању, упозоривши између осталог да се ради о "опасној ескалацији, колективном кажњавању Палестинаца, јер се ускраћује финансијска помоћ за хуманитарне услуге, здравље и образовање, порицању палестинских права, злобном уцењивању".

Они су алудирали на чињеницу да је Трампова админстрација ускратила 200 милиона долара билатералне помоћи Палестинцима, престала да финасира Агенцију УН за помоћ палестинским избеглицама (UNRWA) и одбила да да 25 милиона долара помоћи за болнице у којима се лече Палестинци у источном Јеруслаиму.

Одлуку о затварању мисије је осудила и америчка левичарска лобистичка група Џеј стрит (Ј Street), напоменувши да је одлука пала у време када амерички Јевреји, који великом већином подржавају решење деценијског израелско-палестинског сукоба по моделу две државе, славе јеврејску Нову годину (Рош Хашана).

У саопштењу се осуђује Трампова администрација за "избијање ногу испод сваког могућег преговарачког стола", пренели су израелски медији.