Кинеске авио-компаније ће купити 7.690 нових авиона у вредности од 1.200 милијарди долара у наредне две деценије како би одржале корак са растућом потрошачком и пословном потражњом за авио-превозом, процењује Боинг.

Најновија пројекција америчког произвођача авиона за период до 2037. године већа је за 6,2 посто од прогнозе изнете прошле године, када је Боинг очекивао да ће кинеске компаније до 2036. године купити 7.240 авиона, преноси агенција Ројтерс.

"Раст у Кини може се приписати јачању средње класе у тој земљи, која се више него утростручила у последњих десет година, а очекује се да ће се поново удвостручити у наредних десет година", изјавио је Ренди Тинсет, потпредседник маркетинга компаније Боинг комершал ерплејнс.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Poleteo prvi putnički avion "Made in China"

Боинг и његов европски ривал Ербас боре се за повећање тржишног удела у Кини, најбрже растућем светском тржишту авиона, због чега су обе компаније отвориле производне погоне у тој земљи.

Америчка компанија, такође, прогнозира да ће до 2037. године Кини припадати 18 посто светске флоте комерцијалних авиона, што је више од тренутних 15 посто.