Гувернери Јужне Каролине и Вирџиније наредили су обавезну евакуацију становништва због урагана Флоренс, који се приближава источној обали САД.

Гувернер Јужне Каролине Хенри Мекмастер наредио је почетак евакуације за данас у подне по локалном времену.

Одлука се односи на свих осам округа дуж обале Атлантика, укључујући и највећи град те држзаве Чарлстон.

Мекмастер је проценио да ће око милион људи напустити своје домове, наводи АП.

Гувернер Вирџиније Ралф Нортам је наложио почетак евакуације у 8:00, за делове те америчке државе који су у ниској приобалној области, где живи 245.000 становника.

Он је позвао становништво да се припреми за налет урагана који ће захватити читано подручје Виреџиније.

Градоначелник Ричмонда, главног града америчке државе Вирџинија, прогласио је ванредно стање због урагана Флоренс, а исто је учинио и гувернер Мериленда Лари Хоган.

Гувернер Северне Каролине Рој Купер изјавио да ће "око" урагана прећи преко територије те државе и позвао становништво да се припреми за високе таласе, снажне ветрове и поплаве.

Прочитајте још - Урагани Флоренс и Ајзак крећу се ка источној обали САД

Службе за ванредне ситуације у Северној Каролини разматрају могућност да препоруче евакуацију становништва које живи у плавним подручјима неколико неколико река које су се изливале приликом ранијих олуја.

Директор Националног центра за урагане Кен Грејем упозорио је да ће ураган Флоренс успорити брзину кретања кад буде стигао до обале, због чега ће велике падавине бити не само у обалним подручјима, већ и у унутрашњости.

Ураган наставља да јача док се ближи Источној обали САД.

Национални центар за урагане саопштио је да ће ураган ускоро бити близу јачине категорије 5, а тада би имао потенцијал да изазове катастрофалне последице.

Максимална брзина ветра тренутно достиже 220 километара на сат, наводи АП.