БАРСЕЛОНА

СПЕЦИЈАЛНО ЗА “НОВОСТИ”


МИНИСТАРСТВО унуташњих послова Шпаније саопштило је да шаље 600 полицајаца у Каталонију са задатком спречавања евентуалних нереда током обележавања Даде, националног празника Каталоније, 11. септембра. Претходних година на улице је излазило више милиона људи, па ће у садашњој атмосфери напетости на линији Мадрид - Барселона око референдума полиција остати до прве годишњице нелегалног каталонског изјашањавања 1. октобра.

Шпански премијер Педро Санчез понудио је, у међувремену, Каталонцима референдум, али не о независности него о проширењу аутономије. Али то не задовољава амбиције, тврде сепаратистичке линије. Председник Парламента Руђер Торент рекао је да Санчезов предлог "припада прошлости", а да циљ "каталонског народа остаје исти - независна република".

Прочитајте још - Каталонија се припрема да прогласи независност!

Каталонски премијер Ким Тора на конференцији у Барселони, одржаној у Националном театру под паролом "Наш моменат", истакао је да дијалог са владом у Мадриду остаје приоритет, али да неће бити прихваћена осуђујућа пресуда за затворене политичаре:

- Гласати није прекршај, деликти за које су наши другови оптужени не постоје - рекао је Тора и позвао Каталонце на одбрану права на слободу мишљења и говора.

Тора предлог премијера Санчеза о референдуму за шира аутономна права Каталоније види као "лимитирајући", јер једино решење види у референдуму о независности. Тора се, генерално, држи линије сепaратизма са идејом да Каталонија буде република, али не иде "отвореним ђоном".

СВАКО БРАНИ СВОЈЕ

- Ми ћемо бранити наш циљ, он (Санчез) нека брани свој - рекао је Торент. Он је приговорио шпанском премијеру да "уместо политичког одговора тражи решења на суду".