БЕЧ - Шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини, са састанка министара одбране ЕУ у Бечу, поручила је да је улога ЕУ на Балкану прешла из фазе обезбеђивања сигурности у фазу партнерског рада са земљама региона на заједничкој одбрани и сигурности.

”Традиционално гледамо на Западни Балкан као на подручје нестабилности где је дуго година, па чак и више деценија, ЕУ имала улогу онога ко обезбеђује сигурност. Сада прелазимо у фазу где смо партнери у заједничкој одбрани и безбедности”, изјавила је Могерини.

Могерини, која председава неформалним састанком министара одбране ЕУ који је у среду почео у Бечу, каже да је састанак почео управо разговором о сарадњи са Западним Балканом по питањима која се односе на одбрану и безбедност.

"Разговарали смо заједно са НАТО и УН, нашим кључним партнерима у региону, како да унапредимо сарадњу у области одбране и безбедности што је интегрални део нашег посла са Западним Балканом", каже Могерини.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Могерини: Снажна подршка САД и ЕУ евроинтеграцијама Западног Балкана

Она је нагласила да Аустрија, као тренутно председавајућа чланица ЕУ, држи Западни Балкан међу приоритетима ЕУ агенде, као што је то у претходних шест месеци председавања чинила и Бугарска, а што је и план Румуније, каја председавање ЕУ преузима од јануара 2019. године.

Из аустријског председавања овом приликом поручено је да су Југоисточна Европа и Западни Балкан "фокус одбрамбене политике Аустрије" и да се рад са регионом заснива на постојећој ЕУ стратегији Западни Балкан.