РУСКО Министарство одбране саопштило је да екстремисти у провинцијама у Сирији, које су под контролом побуњеника, припремају напад хемијским оружјем. Министарство је навело у саопштењу, позивајући се на неименоване изворе, да "Комитет за ослобођење Леванта" припрема напад на цивиле у провинцији Идлиб на северозападу Сирије и да намерава да окриви сиријску владу за тај напад, јавила је агенција АП.

Руска војска је навела, позивајући се на сопствене изворе, да је неколико контејнера с хлором допремљено у један град у Идлибу и однесено у оближње село.

Министарство одбране Русије такође је окривило једног британског приватног предузимача да помаже побуњеницима да изведу напад.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Сирија улази у осму годину рата

Саветник америчког председника за националну безбедност Џон Болтон у среду је упозорио сиријску владу да не користи хемијско оружје, а да ће се у супротном суочити са "снажним одговором".

Претходно су у заједничком саопштењу, три сталне чланице Савета безбедности УН - САД, Француска и Велика Британија, упозориле сиријског председника Башара ел Асада да употреба хемијског оружја неће проћи некажњено.

Званични представник Министарства одбране Русије Игор Конашенков изјавио је да терористичка групација Хајат Тарир аш Шам припрема провокацију како би Дамаск оптужили закоришћење хемијског оружја против цивила у провинцији Идлиб. Конашенков је додао и да је стим у вези у Персијски залив пристигао и амерички разарач "Саливанс" наоружан са 56 крстарећих ракета, док је на авио-базу у Катару пребачен бомбардер Б-1Б, такође опремљен са 24 крстареће ракете.

КОСАЧОВ: ТИПИЧНО ЗА АМЕРИКАНЦЕ

ЈОШ једна провокација у Сирији довешће до урушавања система међународне безбедности и правног система, изјавио је Константин Косачов, шеф Комитета Савета Федерације Русије за међународне односе.

- По свему судећи, заиста се спрема још једна провокација у Сирији. Ова схема је до те мере типична за Американце да би свима требало да буде јасно какав је посреди сценарио и шта је циљ - рекао је Косачов.