ЕГИПАТСКЕ власти су саопштиле да не постоји ни најмања сумња на криминал пошто је, у размаку од свега неколико сати, усред луксузног летовалишта у Хургади, преминуо британски пар. Али, кћерка преминулих Џона (69) и Сузане (63) Купер изражава озбиљне сумње у то, тврдећи да су њени родитељи били потпуно здрави.

У међувремену, британски медији преносе да се више десетина гостију, најмање њих 40, истог хотела "Штајнбергер аква меџик" на Црвеном мору, жали на стомачне проблеме са дијарејом и повраћањем.

Британска агенција "Томас Кук" евакуисала је из тог летовалишта својих 300 гостију "из предострожности" и затражила тестирање узорака из хотелског ресторана и базена.

Представници хотела, међутим, тврде да је Џон, који је преминуо у својој соби у 11 сати по локалном времену, имао проблема са срцем, да се ноћ пре него што је преминуо жалио на низак крвни притисак и да му је хотелски доктор пружао помоћ.

Констатовано му је "изненадно затајење срца и респираторних органа".

Његова супруга примљена је без свести у болницу само пет сати касније, да би, после краткотрајног покушаја опоравка рада срца, преминула у 17 сати и 12 минута.

Разлог њене смрти био је идентичан мужевљевој.

Кћерка преминулог пара Кело Ормерод, која је, заједно са своје троје деце, боравила у истом хотелу, сматра да су њени родитељи умрли под неразјашњеним околностима, јер су били "здрави и у форми".

Категорично пориче да су имали здравствене проблеме.


Прочитајте још: Српкиња погинула на летовању у Хургади

- Тата никада није био у болници и није био болестан. Умро је у хотелској соби пред мојим очима. Када сам са мамом отишла у болницу, и она је преминула - изјавила је кћерка.

сви Српски туристи одлучили да и даље остану у хотелу

СРПСКИ туристи који одмор проводе у хотелу "Штајгенбергер аква меџик" у Хургади су добро и одмор проводе без икаквих проблема. Они се у овом тренутку налазе у хотелу са гостима из Немачке, Чешке, Пољске, али и многих других земаља, и у свакодневном су контакту са водичима. И српски путници који су у овом хотелу преко других агенција, такође су добро.

Ово нам је рекао Растко Јовановић, менаџер туристичке агенције "Вејаут" из Београда, чији се гости налазе у хотелу у Хургади, где је у петак преминуо британски пар.

- У хотелу који има 732 собе и који је попуњен до последњег места, не постоји могућност да се само двоје људи отрује хотелском храном или због клима-уређаја - објашњава Јовановић. - "Штајгенбергер аква меџик" је део чувеног немачког ланца хотела и српским туристима је ствар престижа да буду овде. До сада није било никаквих примедаба, откад је отворен од 2014.


Прочитајте још: ЛЕТОВАЊЕ ОКОНЧАНО ТРАГЕДИЈОМ: У судару на мору погинули мајка и син, ћерка тешко повређена, отац у стању шока


Како каже Александар Пајовић, један од српских туриста који се налазе у хотелу, све је у најбољем реду.

- Нама је одлично овде - рекао је Пајовић. - Хотел је супер. Здрави смо и све је добро.

Према речима Александра Сеничића, директора Националне асоцијације туристичких агенција, српски туристи, када летују у Египту, готово у 95 одсто случајева су управо у Хургади, јер чартер летови више не иду за Шарм ел Шеик.

- Хургада је ове године трећа авио-дестинација, после Грчке и Турске - каже Сеничић.

(Ј. Су.)