Присуство руског председника на свадби аустријске министарке спољних послова постало је топ тема светских медија, а "Њујорк тајмс" пише да је на венчању млада лепо изгледала, али да је Владимир Путин "украо шоу".

Прочитајте још: СВАДБА У АУСТРИЈИ: Путинов плес о коме прича цео свет (ВИДЕО+ФОТО)

Путин је мање од два сата боравио у Аустрији, где је био на венчању министарке Карин Кнајсел са којом је и плесао.

"Господин Путин је привукао највише пажње иако је био само један од око 100 људи позваних на венчање", наводи лист.

Прочитајте још: ПУТИН И МЕРКЕЛОВА РАЗГОВАРАЛИ ТРИ САТА: Северни ток 2 мора проћи; Трагамо за решењем сукоба у Украјини

"Њујорк тајмс" примећује да Путин показује "мајсторство пред камерама", било да позира без мајице на коњу, игра са Татарима или вози "Харли" са бајкерима.

"У суботу та способност је поново показана, овога пута приликом кратког појављивања руског лидера на венчању аустријске министарке спољних послова, након чега је наставио пут за Немачку на разговоре са канцеларком Ангелом Меркел", наводи лист.

Та кратка посета Путина, која је трајала само један сат и 20 минута, изазвала је реакције у Аустрији и шире, а нису све биле позитивне, додаје лист.

Опозициони и украјински политичари сматрају да би присуство руског председника могло да нашкоди спољној политици Аустрије у време када је она председавајућа ЕУ.

"Како би председавајућа ЕУ требало да испуни захтев да изгради мостове и делује као поштен посредник ако су министарка спољних послова и канцелар очигледно на једној страни", рекао је Андреас Шидер из аустријске Социјалистичке партије.

И пре него што је Кремљ објавио да ће Путин присуствовати венчању аустријске шефице дипломатије, догађај је већ попримио политички карактер, констатује "Њујорк тајмс".

Међу осталим гостима били су и аустријски канцелар Себастијан Курц, вице канцелар Ханс Кристијан Штрахе као и други чланови кабинета.

Министарство министарке Кнајсел саопштило је да је венчање приватан догађај и инсистира на томе да оно неће утицати на спољну политику државе.

То је прокоментарисао и украјински министар спољних послова Павло Климкин.

Он је на Твитеру написао да "обично не коментарише", али "ако је аустријско министарство спољних послова присиљено да се оправда и осигура да се курс спољне политике неће променити у светлу ове "приватне" посете, онда су ствари преузеле занимљив облик који доноси тужан осмех на моје лице".

"Њујорк тајмс" подсећа да је ове године Аустрија одбила да се придружи већини западних земаља у протеривању руских дипломата које је уследило после тровања бившег руског шпијуна и његове ћерке у Британији, позивајући се на "неутралност" државе.

Млада је носила традиционалну хаљину, препознатљиву за југ Немачке и Аустрије.

Путин је министарки Кнајсел предао букет цвећа жуте боје, коју шефица дипломатије посебно воли и исте боје као букет који је и носила на вечању.