Оцена Управног суда на одлуке покрајинских власти о одузимању аустријског држављанства двојним држављанима забринула је многе у Аустрији, пре свега турског порекла.

Априла прошле године је Слободарска партија Аустрије (ФПО) предала аустријским властима списак са више хиљаде имена Аустријанаца турског порекла, који наводно имају и даље турско држављанство.

Прочитајте још: ПОДРШКА ЕРДОГАНУ: 2.000 Турака из Аустрије путује у БиХ

На основу тога су покрајине покренуле истрагу и у више стотина случајева већ затражиле од осумњичених лица да докажу да немају и други пасош, и чак донеле одлуку о одузимању аустријског пасоша.

На те одлуке бечких власти је више особа поднело тужбу надлежном суду, који је сада донео прве пресуде.

Магистрат 35 у три случаја утврдио је да постоји основа за одузимање аустријског држављанства, на шта су се погођени жалили суду.

Прочитајте још: Дневно из Аустрије буде протерано 19 миграната

Управни суд у Бечу саопштио је јуче да је потврдио одлуке бечких власти о одузимању држављанства.

Суд је у сва три случаја потврдио одлуку о одузимању држављанства, рекао је Вернер седлак шеф Магистрата 35.

„Суд је потврдио правно гледиште власти. Те три особе су тиме ретроактивно изгубиле аустријско држављанство“, објаснио је Седлак.

Пресуде би могле имати последице не само по Аустријанце турског порекла који су илегалним путем задржали или поново затражили и добили турски пасош, већ све Аустријанце страног порекла који се нису одрекли, како то закон налаже, старог држављанства.

Због провере дуге листе осумњичених Аустријанаца турског порекла Магистрат 35 у Бечу чак је повећао и број службеника, тако да се може у наредом периоду, ако суд пресуди у корист власти, очекивати даља провера сумњивих случаја.

У Бечу је до сада издато четири решења о одужимању аустријског држављанства, а на нивоу Аустрије то је већ више од 30.

Многи Аустријанци турског порекла искористили су затвореност турских власти за пружање информација другим земљама да се поново упишу у држављанство Турске.

Закон о држављанству Аустрије каже да се поред аустријског не може имати други пасош, уз ретке изузетке.

Да би се имало двојно државјанство неопходно је добити дозволу од аустријских власти и то пре стицања другог.

Губитком аустријског држављанства многи би изгубили целу егзистенцију, јер се држављанство одузима ретроактивно.

То значи да се поништавају сви уговори који су везани за аустријско држављанство и то ретроактивно. Међу тим уговорима су пре свега уговори о куповини некретнине, као и добијање подстицаја.

Такође одузимањем држављанства лице би имало тешке последице по питању права на боравак и рада у Аустрији.

Такво лице морало би поднети захтев за добијање боравишне дозволе, или хуманитарно право боравка, а добијање тих дозвола може дуго трајати.

Пошто погођено лице за време решавања боравишног статуса нема дозволу рада прети му губитак радног места.