ШИРОМ Индонезије санирају се последице разорног земљотреса јачине 6,9 степени Рихтерове скале који је у недељу погодио ту земљу. Око сто људи, међу којима нема странаца, погинуло је у потресу чији је епицентар био на дубини од 15,5 километара на острву Ломбок, популарној туристичкој дестинацији. Повређено је око 200 људи, а више од 10.000 их је евакуисано. Десетина од тог броја су страни туристи, који су са острва Гили чамцима пребачени на сигурно.

Пре само недељу дана Ломбок је погодио нешто лакши земљотрес у коме је погинуло 17 људи, а после потреса у недељу увече, сеизмичари су забележили више од 120 накнадних потресања тла.


Прочитајте још: СНАЖАН ЗЕМЉОТРЕС НА БАЛИЈУ: Расте број жртава, за сад 32 мрвих (ФОТО)

Национална агенција за ублажавање катастрофа саопштила је да се очекује пораст броја погинулих, јер информације тек пристижу из области у којима је на хиљаде грађевинских објеката срушено, или претрпело тешка оштећења.Прочитајте још: Земљотрес 4,5 степени Рихтера на Самосу, епицентар на плажи

Спасиоци су на Ломбоку затекли хаос, уништене грађевине, срушене мостове, оштећене путеве... Струје нема, а комуникације су прекинуте у неким деловима Ломбока, па је војска послала брод с медицинском помоћи и основним животним намирницама.

На Ломбоку војници и спасиоци износе људе на носилима и, увијене у тепихе, пребацују их у центре за евакуацију. Многима се помоћ указује на улици, јер су и болнице оштећене.

У међувремену, туристи настоје да што пре побегну из Индонезије. Дуги редови формирали су се у понедељак на аеродрому у главном граду Ломбока, Матараму.

БЕБА ГЕМПА

ЦРВЕНИ крст Индонезије саопштио је на "Твитеру" да су његови активисти помогли једној жени да се породи након земљотреса у здравственој установи на северу Ломбока. Мајка је беби дала име Гемпа, што значи - земљотрес.