МОСКВА

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“


ОДЛУКА грчких власти да протерају двојицу руских дипломата и додатно још двојици забране улаз у Грчку, наљутио је многе у Москви, а Министарство спољних послова РФ је већ одлучило да одговори истом мером, протеривањем двојице грчких дипломата из земље.

Руске дипломате су оптужене за мешање у унутрашње ствари Грчке и за противзаконите активности у вези са протестима против имена Македоније. Штампа у главном граду Грчке наводи да су руске дипломате покушале да подрију споразум о имену Македоније који су недавно постигли Атина и Скопље.

Као грех им се наводи и покушај поткупљивања грчких чиновника као и скупљања информација. У грчкој влади су оптужили Кремљ да "многобројним и координисаним активнистима настоји да ојача свој утицај у Грчкој".

Осим тога, активност руских дипломата била је повезана са Царским православним палестинским друштвом. Ако је веровати писању атинских новина руски дипломати су хтели да имају утицај на градске структуре Грчке православне цркве тако што су их награђивали.Прочитајте још:АТМОСФЕРА У ГРЧКОЈ КЉУЧА ЗБОГ МАКЕДОНИЈЕ: Ухапшен посланик Златне зоре, позивао на војни пуч


У грчком Министарству спољних послова су изјавили да они намеравају да и даље развијају пријатељске односе са руским народом, али то треба да буде на основи узајамног уважавања суверенитета. На другој страни у Москви су љути на Грке јер сматрају да се проблем могао решити на други начин. Владимир Џабаров, члан Савета федерације РФ (руског сената), каже да после протеривања дипломата остаје сумња у то колико су пријатељски односи Грчке према Русији.

- Ако је Грчка пријатељска земља, могла је позвати амбасадора РФ и замолити га да та двојица дипломата тихо напусте земљу - каже Владимир Џабаров. - Тако раде пријатељске земље, без буке у медијима.

Портпарол грчке владе Димитрис Тзанакопулос казао је да треба уважавати међународно право и у складу са њим се понашати. Он је објаснио да грчка влада сматра да је понашање руских дипломата показало да не уважавају грчку државу.

Иначе, Грчка је једна од малобројних земаља чланица ЕУ која после "афере Скрипаљ" није протерала руске дипломате.

ОБЈАВА ИМЕНА

МАДА код протеривања није уобичајено да се објављују имена протераних, грчки медији су објавили да је један од њих Виктор Јаковљев, досадашњи сарадник руске амбасаде у Атини.

ВРЕМЕ ЗА ОДЛАЗАК

- ГРЧКА је обавестила Русију 6. јула да планира да њене дипломате протера из земље - казао је у среду један неименовани грчки дипломата. - Издали смо руским властима упозорење због ове четворице дипломата и цивила, у петак им је то званично саопштено, и тако смо им дали неколико дана да напусте земљу.