Грчки министар образовања Костас Гавроглоу упутио је циркуларну поруку у којој наводи да се забрањује ученицима у школским просторијама да користе мобилне телефоне и друге уређаје, који имају способност фотографисања и снимања.

Министар је у поруци, такође, забранио да се објављују фотографије и видео снимци ученика у школи на школским вебсајтовима.

Како преноси грчки портал "Прототема", циркуларна порука укључује четири препоруке.

Прва је да ученицима неће бити дозвољено да носе мобилне телефоне у школу.

Као друга ставка наводи се да ученицима неће бити дозвољено ни да носе друге електронске уређаје или уређаје за игре, који имају систем за обраду слике и звука у школским просторијама.

Прочитајте још - Мобилни телефони угрожавају памћење код деце

Еквивалентни уређаји за снимање звука и слике, који су им доступни за време наставе, једно ће моћи да се користе под надзором наставника.

Наводи се и да наставници, поред доступних електронских уређаја, могу да користе своју сопствену личну електронску опрему током и за потребе наставе, али у оквиру образовног процеса, у складу са безбедносним правилима и релевантним одредбама о заштити личних података ученика и наставника.

Једна од препорука је и да би требало избегавати објављивање фотографија и видео снимака са ученицима на школским сајтовима јер фотографије, наводи се у поруци, представљају личне податке.

Као четврта препорука наводи се да није дозвољена употреба безбедносних камера у учионицама за време рада у школи.