СТУДЕНТСКЕ побуне које могу спорадично да се виде на улицама француских градова, укључујући и специјалце који истерују бунџије са окупираних факултета, резултат су схватања младих Француза да нико не сме да им одузме право на слободно високошколско образовање. Овде, наиме, сматрају да сви они који положе матуру имају право да покушају да стекну и академску титулу. Држава одскоро мисли другачије, јер у амфитеатрима има све мање места.

Реформом високог школства, од предстојеће школске године много тога би требало да се промени у начину уписа на француске факултете. До сада, право на то је имао свако ко је са успехом прошао матурски испит, што је око 90 одсто средњошколаца. Пријемни испити на факултетима не постоје.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Брига о деци по диктату ЕУ: Штеде само на љубави

Француска има око два и по милиона студената, па су сале за предавање на најтраженијим факултетима пребукиране. Због свега овога, неки од универзитета су прошле године прибегли правој лутрији, извлачењу цедуљица са срећним именом прихваћених кандидата, али је то изазвало индигнацију у друштву, које није желело да им се будући академци бирају на томболи.

Зато је изгласан нови закон, који омогућава универзитетима да сами уведу селекцију. Цео систем предвиђа оријентацију већ у средњим школама, да би се будући студенти усмерили тамо где могу најбоље да успеју на студијама. Циљ је да се на овај начин добије и на квалитету.

Према респективној Шангајској листи светских универзитета, Француска се налази на 6. месту. Има 20 установа међу 500 најјачих, али је најбоље пласиран факултет "Пјер и Марија Кири" тек на 41. месту, а Сорбоне нема ни међу првих 500!


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Саво Штрбац: Почела хапшења Срба по хрватским потерницама, опрезно на одмор

ШКОЛАРИНА КОШТА184 ЕВРА

ЦЕНА школарине коју студенти плаћају на државним универзитетима у Француској је међу најнижима на свету. Година основних студија кошта 184 евра, мастера 256, а докторских студија 391. Исто плаћају и странци и држављани, а сматра се да је реална цена студирања сваког студента у Француској у просеку 14.000 евра годишње, а разлику сноси држава.