МАђАРСКИ парламент усвојио је у среду пакет закона по коме ће адвокати и активисти невладиних организација који буду помагали илегалним мигрантима провести годину дана иза решетака. Влада премијера Виктора Орбана покренула је процедуру за усвајање овог закона, названог неформално "Стоп Сорошу", пошто је Ђерђ Сорош, амерички милијардер мађарског порекла, оптужен да подржава муслиманске мигранте и помаже им.

Новим решењима се пооштравају и критеријуми за давање азила, тако да азил од Мађарске не може да тражи нико ко је у ову земљу ушао из државе у којој му живот није угрожен. Према новим законима, "свака финансијска подршка илегалној миграцији, стицање финансијске добити из ње, или предузимање таквих активности у распону осам километара од границе, казниће се затворском казном од 12 месеци". Надзор границе, прикупљање, или дистрибуирање информација, постављање, или организовање мреже помоћи, такође се подводи под пружање помоћи мигрантима.

Прочитајте још:МИЛИЈАРДЕР СЕ ОБРУШИО НА РУСЕ И ИТАЛИЈАНЕ: Сорош: Вицепремијера плаћа Путин? Салвини: Сорош у Италији?Срамота

У првој години европске мигрантске кризе, 177.000 људи затражило је азил од власти у Будимпешти, али га је добило једва неколико хиљада. Прошле године број регистрованих азиланата пао је на око три хиљаде.

Парламент у Будимпешти овај пропис усвојио је само неколико сати пошто су се чланице ЕУ најтеже погођене мигрантском кризом - Немачка, Француска, Аустрија, Италија, Шпанија, Грчка и Бугарска - договориле да, током предстојећег викенда, на мини-самиту у Бриселу, покушају да трасирају пут решавању горућих проблема на Старом континенту. Агенција УН за избеглице безуспешно је апеловала на мађарске званичнике да одложе доношење овог закона, до самита ЕУ крајем месеца.

Прочитајте још:Сорош: Трамп је ултимативни нарцис спреман да уништи свет

Канцелар Аустрије Себастијан Курц најавио је, истовремено, да се Аустрија спрема за меру враћања миграната са немачке границе за шта се залаже и немачки министар унутрашњих послова Хорст Зехофер. За среду је био планиран и састанак такозване Вишеградске четворке, Мађарске, Пољске, Словачке и Чешке, земаља које су решене да зауставе продор миграната на своју територију.