Бившем француском председнику Николи Саркозију и још двојици који су наводно са њим сарађивали ће се судити по оптужбама за корупцију и трговину утицајем у случају откривеном преко телефонског прислушкивања, рекли су данас за Франс прес извори блиски том предмету.

Прочитајте још: Саркози пред судом: Оптужен сам без икаквог физичког доказа

Према једном од извора који је потврдио информацију листа Монд (Ле Монде) Саркози, његов адвокат Тијери Ерцог и бивши тужилац Жилбер Азибер се такође терете за кршење професионалних тајни.

Према наводима извора одлука о суђењу је потписао тужилац 26. марта.

У центру случаја су прислушкивани разговори из 2014. године из којих произилази да је Саркози наводно покушавао да изврши утицај на једног судију који је испитивао наводе о илегалном финансирању његове кампање 2007. године, преноси Би-Би-Си (ББЦ).

Сви тројица оптужених негирали су да су било шта илегално радили. Саркозијев тим је најавио да ће уложити жалбу на одлуку да се иде на суд.

Прошле недеље званична истрага је покренута против Саркозија око навода да је добијао средства за своју кампању од покојног либијског вође Муамара Гадафија 2007. године. Саркози је демантовао те тврдње и рекао да га Либијци оптужују јер желе да му се освете због одлуке да пошаље француске авионе на Либију током побуне 2011. године.