MOСКВА

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


УЛТИМАТУМ британске премијерке Терезе Меј да Руси до краја данашњег дана дају објашњење о тровању емигранта Сергеја Скрипаља или ће уследити "озбиљније мере", у Москви нису доживели драматично. Министар спољних послова РФ Сергеј Лавров је казао да је недопустиво постављати ултиматуме, јер је давно прошло време колонијализма.

- Пре него што нам постављају ултиматуме треба да испуне своје међународне обавезе. У складу са Конвенцијом о хемијском оружју Велика Британија је била дужна да одмах саопшти земљи на коју се сумња да је код ње произведен отров како би њени експерти направили своју анализу - рекао је Лавров, уз напомену да је Москва заинтересована за истину јер је Јулија, ћерка Сергеја Скрипаља, грађанка Русије. - Чим су се појавиле гласине да је Скрипаљ отрован супстанцом произведеном у Русији, ми смо службено затражили да наши експерти направе анализу тог отрова. Али нисмо добили потврдан одговор из Лондона.

Руски званичници понављају да није постојао ниједан рационалан разлог да се отрује ни бивши пуковник војне обавештајне службе Скрипаљ, кога називају "истрошени материјал", ни његова ћерка Јулија (33) која је дошла да посети оца.

У Министарству спољних послова РФ су изјаву британске премијерке окарактерисали као "циркузантски шоу", док је амбасадорка Велике Британије у Москви позвана на разговор у руско министарство спољних послова.

Британска полиција тврди да је Скрипаљ отрован нервно-паралитичким гасом познатијим као новичок ("новајлија") направљеним у Русији.

Сергеј Скрипаљ

- Скрипаља су директно отровале руске службе или је руска држава изгубила контролу над опасним отровом и дозволила да он дође у туђе руке - казала је Тереза Меј, али у руском Савету Федерације изјављују да њене речи не треба узимати озбиљно јер Москва не може да одговори на лажне оптужбе.

Ветеран руских служби, а сада сенатор Игор Морозов, изјавио је да је Русија не само престала да производи гас новичок него је уништила све залихе, што су потврдили и страни посматрачи Организације за забрану хемијског оружја.

Британски медији пишу да руководство у Лондону може да предузме неколико санкција против Русије:

* Протеривање руских дипломата

* Објава бојкота Светског фудбалског првенства у Русији

* Одузимање дозволе за рад ТВ компанији Раша тудеј (Русија данас)

* Објављивање рачуна руских политичара и олигарха, и њихова блокада. Реч је о 49 рачуна руских чиновника.

Тереза Меј

Официри Скотланд јарда сада обилазе одбегле руске бизнисмене који живе у Британији и интересују се да ли им је неко претио или им је понуђено да учествују у "сумњивим операцијама". Наводно Скотланд јард поседује фотографије двојице мушкараца за које се сумња да су учествовали у тровању Сергеја Скрипаља и његове ћерке.

И КИНЕЗИ ТРАЖЕ ДОКАЗЕ

ОПТУЖБЕ британске премијерке Терезе Меј морају се заснивати на озбиљним доказима и ми се надамо да ће Лондон изнети своја сазнања, изјавио је Лу Кан, службени представник за медије кинеског министарства иностраних послова.

Шта је новичок

ГАС новичок је направљен крајем осамдесетих година прошлог века у Научном институту органске хемије и технологије. Тада се говорило да је што се тиче хемијског оружја он најјачи гас у свету. Творци тог отрова су 1991. добили "Лењинову награду". Хемијска формула тог гаса дозвољава да се он направи непосредно пре употребе, а до тада су компоненте безопасне.

БРИТАНИЈИ ПОВЕРЕЊЕ АМЕРИКЕ И ЕУ

СЈЕДИЊЕНЕ Државе у потпуности верују у истрагу и процену Уједињеног Краљевства да је највероватније Русија одговорна за напад нервним гасом на Сергеја Скрипаља.

- САД ће осудити Русију уколико се то поклопи са британским налазима - рекао је амерички председник Доналд Трамп.

И ЕУ је уз Велику Британију, изјавио је потпредседник Европске комисије Валдис Домбровскис. Упитан да ли ће ЕУ подржати евентуалне акције против Русије, он је одговорио "наравно, Британија може да рачуна на солидарност ЕУ по том питању".

- Ако се буде потврдило да је Русија иза тога, биће то веома озбиљна ствар - оценио је у уторак шеф немачке дипломатије Зигмар Габријел.

Британска полиција саопштила је у уторак да ће истрага о нападу хемијском супстанцом на бившег британског шпијуна Сергеја Скрипаља трајати више недеља и да у досадашњој истрази још немају никог осумњиченог. И. С.