Антимигрантска странка Алтернатива за Немачку (АфД) имаће у новом сазиву немачког парламента пропорционално више посланика имигрантског порекла него конзервативци из Хришћанскодемократске уније-Хришћанскосоцијалне уније (ЦДУ-ЦСУ) канцеларке Ангеле Меркел.

То показало истраживање "Mediendienst Integration", портала који прикупља податке везане за имиграцију и азил, објавила је Хина, преноси Н1.

АфД, странка која први пут улази у Бундестаг пошто је освојила 12,9 посто гласова на изборима прошле недеље, од свог оснивања оштро критикује одлуку канцеларке Меркел о прихватању 1,2 милиона углавном муслиманских избеглица и тврди да исламу нема места у Немачкој.

Наводи се да се, упркос томе, истраживањем показало да је 7,5 посто од укупно 93 посланика АфД у новом Бундестагу имигрантског порекла. Таковог порекла је само 2,5 посто међу немачким конзервативним посланицима.

Наводи се да то практично значи да ће и АфД и конзервативни блок ЦДУ-ЦСУ, који је освојио највећи број посланичких места на изборима 24. септембра, имати по седам посланика који су имигранти прве или друге генерације.

"Иронично, уласком у парламент антимигрантска АфД допринела је порасту броја посланика с имигрантском позадином", каже Јанис Панагиотидис са Универзитета у Оснабрику.

Крајње лева странка Левица има 19 посланика с имигрантским пореклом, далеко више од свих осталих партија.

Наводи се да је око 22,5 посто укупне немачке популације имигрантског порекла, што значи да нису имали немачко држављанство у тренутку рођења или имају барем једног родитеља који није рођен као Немац.