Абу Даби Лувр, пројекат за чију су дозволу Уједињени Арапски Емирати платили Француској више од милијарду долара, а на који се чека већ читаву деценију, биће отворен 11. новембра, најављено је у главном граду Емирата.


"У временима када је култура на удару... ово је наш заједнички одговор", рекао је данас француски министар културе Франсоа Нисен на конференцији за штампу, пренеле су агенције.


Прочитајте још: "Лувр Абу Даби" ће за посетиоце бити отворен 2016.


Ово је први пут да неко здање понесе има Лувра ван оног у Паризу, а намера је да привуче туристе из суседних арапских земаља и целог света, рекао је министар културе УАЕ шеик Најхан бин Мубарак ал-Најхан.


"Као што је Лувр круна Париза, желимо да Лувр Абу Даби буде то буде у нашем граду", закључио је министар Најхан.


Прочитајте још: Шест радова добило награду Ага Кан за архитектуру у Абу Дабију


Галерија је смештена на такорећи пустом, огромном острву Саадијат у близини Абу Дабија (веома близу обале Персијског залива), а током градње, која је трајала десетак година, било је много проблема, економских превирања и критика на рачун услова у којима су радници радили.


Потпорни плафон, тежак 7,500 тона (идентично као и Ајфелов торањ) дизјанирао је чувени француски архитеткта Жан Нувел, а састоји се од осам слојева геометријских облика урађених у арапском стилу, замишљен је као плутајуча купола која осликава игру светлости и сенки. Лувр Абу Даби налази се на 40 метара надморске висине, а купола је 36 метара изнад земље.