ВРИ на Хималајима, на тромеђи Кине, Индије и Бутана. Пекинг је на Тибету, извођењем војних вежби са бојевом муницијом, подигао ниво упозорења индијским трупама да напусте спорну територију. Лансирани су пројектили, пуца се из артиљеријског оружја. Све то само неколико дана пошто је Пекинг запретио Њу Делхију ратом.

Портпарол кинеског министарства одбране Рен Гуоћијанг нагласио је да је кинеска војска показала добру вољу према индијским трупама и висок ниво уздржаности, "али уздржаност има своје границе".

- Кина је јасно рекла да нема простора за преговоре и да је једино решење безусловно и неодложно повлачење индијских снага из региона - саопштила је агенција Синхуаи додала да ће "ако се Кина сад повуче, Индија бити охрабрена да у будућности прави нове проблеме".

Већ неколико недеља трупе двеју држава гледају се "очи у очи" на висоравни Доклам, која раздваја Индију и њеног блиског савезника Бутан, који контролише Кина. Индијске трупе су ушле у то подручје у јуну, пошто се Бутан жалио да кинеска војска гради пут на његовој територији. Пекинг, међутим, тврди да се Доклам налази на Тибету и да кинеско-бутански гранични спор нема никакве везе са Индијом. Он захтева повлачење индијских снага пре почетка било каквих разговора.

Индијски експерти сматрају да би изградњом пута Кина добила приступ подручју званом Кокошији врат, или Силигури коридор, чијим блокирањем би североисток Индије био одсечен од остатка земље. Кина и Бутан воде разговоре о граници од осамдесетих година.

Кина сматра спорном читаву границу са Индијом, дужине 900 километара, успостављену 1914. године уз ангажман Британаца. Индија и Кина се вековима боре за хегемонију у Азији, а шездесетих година прошлог века водиле су и рат.

Војна моћ и једне идруге државе - баш као и њихове економије - у порасту је. Обе војске се убрзано модернизују. Војни буџет Кине за ову годину износио је 140 милијарди долара, а Индије 50 милијарди долара. Обе поседују на стотине бојевих глава. Нетреба сумњати да ће Пакистан, такође нуклеарна сила која има територијалне спорове са Индијом, бити увучен у сукоб. Ако до тога дође, букнуо би рат у ком би учествовала најмање трећина становништва света, упозоравају аналитичари.


СПОРНИ ПУТ

ИЗМЕЂУ Кине и Индије, две најмногољудније државе на свету, разбуктао се конфликт због малог комада земље испод Хималаја на граници између Кине и Бутана. Све је почело 6. јуна, када су успорно подручје Доклам ушли кинески војни инжењери ипочели да граде пут према Бутану. То је изазвало протест суседа, савезничка индијска војска се умешала (Делхи има потписан споразум са Бутаном о чувању граница) и истиснула један део Кинеза. Пекинг је одмах послао појачање.