БУЕНОС АЈРЕС - У скривеној соби у једној кући у близини аргентинске престонице Буенос Ајреса полиција је пронашла, како верује, највећу колекцију нацистичких артефаката у земљи.

Међу "нацистичким благом" су биста Адолфа Хитлера, лупе спаковане у елегантним кутијама са свастикама, као и језиви медицински инструменти коришћени за мерење обима главе.

Око 75 предмета пронађено је у кући колекционара у Бекару у предграђу Буенос Ајреса, а надлежни верују да су у питању оригинали који су припадали високо рангираним нацистима који су у Јужној Америци пронашли уточиште после бекства из Немачке након Другог светског рата.

"Прелиминарна истрага указује да је реч о оригиналима", изјавила је за агенцију АП министар за безбедност Аргентине Патриција Булрих.

Она је навела да су пронађене и старе фотографије, међу којима и Хитлера.

Међу предметима је и статуа нацистичког орла изнад свастике, нацистички пешчани сат и кутија са усном харомоником.

Најупечатљивији предмет је фото негатив на ком се види Хитлер како држи лупу, сличну онима пронађеним у кутијама са свастиком.


Шеф аргентинске полиције Нестор Ронкаглија је рекао да су ту лупу однели историчарима који су им рекли да је то "оригинално увеличавајуће стакло" које је Хитлер користио.

Та фотографија није јавно објављена, али је показана новинару АП уз услов да је не објављује.

Полиција покушава да утврди и на који начин су ти предмети ушли у Аргентину.

Главна хипотеза је да су их унели нацисти високог ранга или нацисти који су у Аргентини нашли уточиште после Другог светског рата.