Чланови грчке Комунистичке партије и њеног подмлатка КНЕ, протестујући против интервенције НАТО у другим земљама, блокирали су конвој од 20 возила и два аутобуса албанског контингента НАТО на пункту Полимилос, код места Козани на северу Грчке. Албански контингент требало је да се придружи остатку снага НАТО у Румунији у великим јунским војним вежбама под називом "Племенити скок".

Хиљаде трупа из састава НАТО и партнерских држава изводе вежбу на копну и мору у централној и источној Европи, с циљем да покажу сарадњу и способност брзог реаговања. Око 4.000 трупа из Америке и 14 држава Европе учествују у годишњим вежбама које су започеле у луци Шчећин на Балтичком мору. Као део вежби, спровешће се потрага и борба против подморница и морских мина, коришћење ваздушне одбране и десант трупа, као и борба против морнаричких пловила. За грчке комунисте, међутим, вежба има другачије значење:

- Циљ НАТО вежби је стварање снага способних да интервенишу свуда где се сматра да је потребно, што значи и против сопственог народа - навели су комунисти у саопштењу.

У међувремену, америчко ратно ваздухопловство у Великој Британији распоређује бомбардере Б-52 и 800 војника, као подршку заједничким вежбама у Европи са НАТО савезницима. Авиони Б-52 који могу да носе нуклеарно оружје, користиће се у вежбама које ће се одвијати претежно у земљама у близини Русије - посебно на Балтичком мору, Арктику и дуж границе са Русијом - у земљама које су чланице НАТО.

- Обука са савезницима и заједничким партнерима побољшаће координацију између њих и омогућиће Ратном ваздухопловству САД да изгради дугорочну сарадњу која је потребна за пружање отпора широком спектру глобалних изазова - наводи се у саопштењу америчког Ратног ваздухопловстава.

Б-52 је најстарији активни модел авиона у америчком ратном ваздухопловству, који је првобитно дизајниран за дуге и високе интерконтиненталне летове, који могу да досегну дубоко у територију тадашњег Совјетског Савеза.

Тај модел авиона постао је "икона Хладног рата", а сам авион је модификован неколико пута - са прецизно навођеним ракетама, електроником и високотехнолошким сензорима. Сваки авион може да понесе до 31.751 килограм бомби, мина и ракета.


ПУТИН: САРАДЊА, ИЛИ НОВИ НАПАДИ

РУСКИ председник Владимир Путин казао је да НАТО види као инструмент америчке спољне политике и да је забринут због војне инфраструктура Алијансе коју види како се приближава њеним границама. Он је, истовремено, оценио да је лоше што недостаје сарадња између Русије и НАТО. Он сматра да Русија и НАТО морају да сарађују у борби против тероризма, јер ће, уколико то не буду чинили, бити нових напада.