Групи избеглица која је скривала одбеглог узбуњивача Едварда Сноудена у Хонг Конгу прети депортација, након што је тај град одбио њихову молбу за заштитом, саопштио је данас њихов адвокат.

Филипинске и шриланканске избеглице помогле су бившем припаднику Националне безбедносне агенције (НСА) САД да избегне власти 2013. године тако што су га скривали у својим претрпаним домовима.

Провели су године надајући се да ће влада уважити њихове случајеве и спасти их од депортације, јер тврде да их у њиховим земљама прогоне.

Међутим, имиграционе власти одбациле су данас њихов захтев за заштиту.

"Одлука је потпуно неразумна", рекао је њихов адвокат Роберт Тибо новинарима, рекавши да су процедуре биле нефер према његовим клијентима.

Тибо каже да су захтеви одбачени због процене да су њихове матичне земље безбедне, упркос томе што су избеглице рекле да су у тим земљама мучени и да их очекује прогон, преноси АФП.

Избеглице су раније рекле да су их власти посебно испитивале о њиховим везама са Сноуденом.

"Сада имамо мање од две недеље да поднесемо жалбу, пре него што депортују породице", наводи видно узрујан Тибо, преноси АФП.

Он каже да постоји ризик да ће његови клијенти бити притворени, а да ће старатељство над децом преузети влада.

Након што је напустио хотел у Хонг Конгу, Сноуден је провео две недеље са избеглицама, из страха да би могао да буде пронађен. Избегличке приче објављене су тек прошле године.