МИНИСТАР иностраних послова Аустрије Себастијан Курц сматра да Турска не може постати чланица ЕУ, већ да јој треба понудити споразум за суседе, док је са Балканом сасвим другачија ситуација - перспектива пријема треба да буде задржана.

Он, у документу о реформи ЕУ који представља став аустријске владе за председавање Унијом у другој половини идуће године, истиче да је време да се реши однос према Турској.

За разлику од кандидата са Западног Балкана, Турска се већ годинама удаљава од ЕУ, наводи се у том документу. Неуспели пуч је тај процес само убрзао, а говори се и о драматичним последицама по људска права, владавину права и демократију, те се додатно наводи да Турска провоцира са предизборним наступима у земљама чланицама ЕУ пред референдум.

Приступање такве Турске ЕУ је због тога незамисливо, наглашава се у документу. Зато је реалнији приступ - европско-турски суседски споразум, предлаже Курц. Тај споразум не треба да садржи опцију приступа, нити слободу кретања у оквиру јединственог тржишта, а основа треба да буде модернизована царинска унија.