Републикански кандидат за председника САД Доналд Трамп добио је данас подршку најмање 270 електора, чиме је потврђена његова победа на председничким изборима почетком новембра.


Присталице кандидаткиње Демократске партије Хилари Клинтон надале су се да би електори, посредници за које се заправо гласа на дан председничких избора, могли да изневере гласаче по савезним државама и не гласају за Трампа, али се десило обрнуто - неки електори који би требало да дају глас за Клинтон, гласали су другачије.


За победу на председничким изборима потребна је подршка 270 од 538 електора. Према резултатима новембарских избора, Трамп има 306 електора.


Трамп је обезбедио више од 270 електора пошто је гласање на електорској скупштини обављено у више савезних држава. С гласовима у Тексасу, републикански кандидат је премашио границу од 270 елетра, а до краја дана би требало да буде завршено гласање и у осталим савезним државама.


У више савезних држава организовани су протести како би био извршен притисак да се не гласа за Трампа, с аргументима да је Клинтон добила преко 2,5 милиона гласова више од Трампа на националном нивоу и да су обавештајне службе закључиле да је Русија хакерским нападима потпомогла Трампову победу.


Прво одступање забележено је у савезној држави Мејн, где је један од троје електора, који би требало да гласају за Клинтон, гласао за Бернија Сандерса, кандидат за номинацију демократа којег је Клинтон поразила на страначким изборима.


У држави Вашингтону где би 12 електора требало да гласа за Клинтон, четворо њих је дало глас за друге кандидате. То је први пут у последњих 40 година да електори у Вашингтону не гласају према резултатима гласања.


И у држави Минесота један електор је одбио да гласа за Клинтон. Није јасно зашто Мухамад Абдурахман није гласао за Клинтон, премда је он био делегат Бернија Сандерса на конвенцији Демократске партрије. Он је ипак одмах замењен електором који је гласао за кандидаткињу демократа, наводи агенција Асошијетид прес.