МОСКВА - Улазак Црне Горе у НАТО само је први део сценарија Алијансе, а наредни ће бити увлачење Србије у ту организацију, оценио је данас саветник директора Руског института за стратешка истраживања (РИСИ) Игор Пшеничников. Пшеничников је у тексту који објављује РИА Новости казао да се "већ годину дана у Црној Гори не смирују масовни протести против уласка у НАТО", и да Црногорце нико не пита да ли желе улазак у Алијансу, јер је велика већина против.

Аутор оцењује да су власти у Подгорици измислиле покушај преврата на дан парламентарних избора како би се Црна Гора брже прикључила Алијанси.

"Једно је јасно - инсценирање преврата користи се као аргумент за бржи улазак Црне Горе у НАТО и да се та земља искористи као територија за инсталирање средстава напада на Русију", наводи Пшеничников.

Он додаје да се ту сценарио не завршава. "Политички посматрачи у Србији и Црној Гори убеђени су да је улазак Црне Горе у НАТО само први чин сценарија, који је написала сама Алијанса", оцењује се у коментару.

"Други акт је увлачење Србије у НАТО. Србија је већ потписала низ споразума са НАТО, преузимајући на себе обавезе које имају пуноправне чланице Алијансе, али себи не осугурава никаква права. Уследиће позив о формалном позиву Србије у НАТО, како се то већ десило са Црном Гором", оценио је Пшеничников.

Председник Русије Владимир Путин недавно је са чела (РИСИ) сменио Леонида Решетњикова, а на његово место од 4. јануара наредне године именовао доскорашњег шефа руске обавештајне службе Михаила Фрадкова.