ПРЕДСЕДНИК Републиканске партије Рајнс Прибус (44), који је ове године свим православцима у свету пожелео “срећан и благословен Ускрс”, нови је шеф кабинета Беле куће. Правник из Висконсина коме се нови председник САД Доналд Трамп посебно захвалио непосредно после победе, истакнути је републиканац и вашингтонски “инсајдер”. Њему су се већ приписивале заслуга за “довођење на власт” председавајућег Представничког дома Пола Рајана и гувернера Висконсина Скота Вокера.

По оцу Ричарду пореклом Немац, по мајци Димитри Грк, Прибус, чије право име је Рајнхолд, целог живота је посвећени верник Грчке православне цркве. Он је, штавише, током ТВ интервјуа у априлу, рекао да су три ствари “свете” у његовом кабинету - грчка православна литургија, платформа Републиканске партије и распоред утакмица Бруерса, бејзбол тима из његовог Милвокија.

Отац двоје деце, Прибус је искусни политичар који ужива у музицирању. У своје време је освајао и награде на клавирским такмичењима. Нешто од свог талента приказао је и Американцима, на телевизији.

Сада најближи Трампов сарадник, међутим, није остајао дужан на критике милијардера током кампање, посебно оне који су се односили на, њему ненаклоњен, републикански естаблишмент, као и опаске на рачун жена и муслиманске породице одликованог америчког капетана. Прибус је сада и значајна “карика” у деликатном послу “мирења” Трампа са делом конзервативног естаблишмента који је током кампање био отворено против њега, или чак на страни Клинтонове.