АЛЕП - Напади из ваздуха изведени су вечерас на побуњеничке квартове у Алепу, мање од два сата од кад је сиријска војска прогласила крај примирја уведеног уз посредовање САД и Русије које је трајало недељу дана, јавља дописник агенције Франс прес.

У бомбардовању је погођено више побуњеничких квартова на истоку града. Дописник је додао да је бомбардовање јако и да се чују сирене хитне помоћи док су пожари избили у више побуњеничких четврти града.

Сиријска Опсерваторија за људска права потврдила је данас да су у току напади из ваздуха на град Алеп и у областима западно и јужно од тог града, али није могла да наведе чији су авиони.

Команда сиријске војске саопштила је данас да је примирје "готово" и оптужила побуњеничке групе да саботирају споразум Русије и САД. Сиријска војска је у саопштењу навела да су "наоружане терористичке групе" више пута прекршиле примирје које је ступило на снагу прошле недеље. Активисти и побуњеничке групе су оптужиле владу за кршење примирја, док су Уједињене нације навеле да је сиријска влада ометала испоруку помоћи, што је кључни део договара о прекиду ватре.

У БОМБАРДОВАЊУ АЛЕПА ПОГИНУЛА 32 ЦИВИЛА, ПОГОЂЕНИ КАМИОНИ С ПОМОЋИ

Најмање 32 цивила погинула су вечерас у наводном бомбардовању побуњеничких квартова у граду Алепу и околини, јавила је сиријска Опсерваторија за људска права.

Опсерваторија је претходно јавила да је бомбардовање ових квартова Алепа и делова провинције почело само неколико сати после објаве сиријских власти о прекиду примирја које су пре седам дана издејствовали САД и Русија.

Према наводима ове невладине организације у бомбардовању су оштећени и камиони с хуманитарном помоћи намењеној граду Алепу.

"Око 20 камиона који су били паркирани испред седишта сиријског полумесеца у Орум ал Кубри погођени су у ваздушним ударима", навела је Опсерваторија.

Шест цивила, укључујући једно дете погинуло је у самом граду Алепу, а 22 човека у западном делу провинције. Међу њима и 12 добровољаца Црвеног полмесеца и возачи камиона хуманитарне помоћи, прецизирала је Опсерваторија и додала да има десетине рањеника.

Портпарол УН-а Стефан Дижарик рекао је да су чули да је један конвој помоћи погођен и да чекају да добију још информација.

Портпарол бироа УН за координацију хуманитарним питањима Дејвид Свансон рекао је раније да конвој који пролази кроз Орум ал Кубру носи товар брашна и лекова за 78.000 људи у тој области.
Председник Башар ал Асад раније данас оптужио је САД да су нападом на положаје сиријске војске у граду Деир Езору, на истоку Сирије, извршиле "флагрантну агресију" на ту земљу, пренела је сиријска државна агенција Сана.

"Сваки пут када сиријска војска напредује у борбама и у процесу националног помирења, државе које су њени непријатељи појачају своју подршку терористичким организацијама. Пример за то је флагрантна америчка агресија на положаје сиријске војске у Деир Езору, извршена у корист Исламске државе", рекао је Асад после састанка са иранским званичником за арапско-афричка питања.

Он је додао да земље које су непријатељи Сирије "чине све да продуже терористички рат".

Примирје у Сирији значајно је ослабљено после напада који су у суботу извеле снаге међународне коалиције под вођством САД на положаје сиријске војске у Деир Езору, граду под контролом Исламске државе. У том нападу погинуло је 90 сиријских војника.

Џихадисти су током напада успели да заузму брдо Турду, одакле могу да спрече полетање авиона и хеликоптера са аеродрома у Деир Езору који контролише сиријска војска.

Међународна коалиција признала је да је грешком бомбардовала сиријску војску мислећи да су у питању џихадисти.

Русија је после напада затражила хитну седницу Савета безбедности УН, која је одржана у суботу увече.