У Варшави је данас настављен самит НАТО, а на дневном реду ће бити Авганистан, централни Медитеран и Ирак, јавља АП.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је данас у Варшави да Русија није стратешки партнер НАТО-а, али исто тако западни војни савез није са њом у хладном рату, већ у потпуно новој ситуацији у којој је НАТО одабрао да повеже јачање своје одбране уз настојање да очува дијалог с Москвом.

"Ми не видмо никакву непосредну претњу ни једном од наших савезника. Ми нисмо у стратешком партнерству с Русијом које смо покушавали да изградимо, али нисмо ни у хладном рату. У новој смо ситуацији с којом немамо искуства", казао је Столтенберг поводом изјаве француског председника Франсоа Оланда да Русија није непријатељ.

Столтенберг је рекао да је та изјава изречена на синоћној неформалној вечери лидера држава чланица НАТО на крају првог дана самита, али је истакао да је заједничка порука и са те вечере иста као и са званичних заседања. "Јединствени смо: потребна нам је јака одбрана и конструктивни дијалог са Русијом", казао је Столтенберг.

Првог дана у петак земље чланице усвојиле су одлуку о повећању војног присуства у четири државе источне Европе, јавља Радио Слободна Европа.

Уводи се и додатни мултинационални батаљон у Румунију, а чланице су одлучиле и да заједнички координишу одбрану од балистичких ракета.

НАТО и ЕУ потписали су заједничку декларацију о новој стратегији партнерства.

Како је медијима објаснио генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг, додатне НАТО трупе ће од идуће године бити распоређене у Летонији, Литванији, Естонији и Пољској, а у овој акцији учествоваће војска Сједињених Држава, Канаде, Немачке и Велике Британије.

“То ће бити снажни и мултинационални батаљони. Они показују снагу трансатлантске везе и јасно стављају до знања да ће се напад на једног савезника сматрати нападом на целу Алијансу”, рекао је Столтенберг.

Према Столтенберговим речима, договорен је и заједнички антиракетни систем.

“То значи да ће амерички бродови стационирани у Шпанији, радар у Турској и пресретач у Румунији радити заједно под командом и контролом НАТО”, објаснио је он и додао да је овај систем у потпуности одбрамбен.

“Он представља штит од напада изван евроатлантског подручја и не представља претњу по руско стратешко нуклеарно одвраћање”, рекао је Столтенберг.

“Нисмо претња ниједној земљи. НАТО не жели нови Хладни рат нити нову трку у наоружању”, нагласио је Столтенберг.

Првог дана самита у Варшави, генерални секретар НАТО, председник Европског савета Доналд Туск и председник Европске комисије Жан Клод Јункер потписали су заједничку декларацију о новој стратегији партнерства између Алијансе и ЕУ.

Документ, између осталог, предвиђа јачи одговор на хибридне претње, проширење сарадње у сфери сајбер безбедности и прилагођавање заједничке кооперације на Медитерану.

"Декларација коју смо данас потписали шаље јасну поруку: Јача Европска унија значи јачи НАТО, а јачи НАТО значи јачу ЕУ", рекао је Јункер у петак.