Вештак одбране за судску медицину Зоран Станковић оценио је данас, на суђењу Ратку Младићу у Хагу да је, услед несагласја које је уочио у налазима патолога оптужбе, "потребно ново вештачење" тела из масовне гробнице Томашица код Приједора.

Ратни командант Војске Републике Српске, генерал Младић (73) оптужен је за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ. По оптужници, Приједор је једна од шест босанских општина у којима је тај прогон имао размере геноцида.

Хашко тужилаштво доказује да су у примарној гробници Томашица и секундарној на локацији Јакарина Коса били покопани Муслимани које је Војска Републике Српске убила током етничког чишћења приједорског краја у пролеће и лето 1992.

Вештак оптужбе за патологију Џон Кларк је, у јулу 2015. сведочио на суђењу Младићу да су из Томашице 2013. ексхумирана 293 тела одевена "у свакодневну одећу" која је у мањем броју случајева била "вишеслојна", да нема униформи, и да је велика већина имала ране од ватреног оружја.

Бавећи се појединостима Кларковог извештаја, Станковић је данас указао на конкретна неслагања у његовим налазима и у записницима са обдукција које су обавили босански патолози Дурмишевић и Сарајлић.

Вештак одбране навео је десетак примера у којима су се разликовали налази Кларка и босанских обдуцената о броју хитаца који су погодили тело да ли је особа у потиљак била погођена с леве или десне стране, као и која је рана излазна, а која улазна.

"Потребно је усаглашавање или ново вештачење", нагласио је Станковић. Додао је да би се најрадије суочио са Кларком у судници, што није судска пракса у Трибуналу.

На питање председавајућег судије Алфонса Орија у колико би случајева због тих разлика патолог одбране дошао до закључка о узроку смрти другачијег од Кларковог, Станковић је одговорио да то "зависи од анализе" коју ће обавити.

Велики број погодака у главу и грудни кош убијених, који су констатовали босански обдуценти и Кларк, Станковић је покушао да објасни речима: "То је уобичајени налаз када је борба или егзекуција у питању".

И за поготке у теме или леђа казао је да су "могући" и при стрељању и у "борбеном окружењу", додајући, међутим, да "ако је неко погођен у потиљак" то значи да је био "у подређеном положају, окренут леђима".

За прецизнији судско-медицински налаз о узроку смрти, било је потребно да више "меког ткива" остане на телима, што у Томашици није био случај, јер су ексумирана "сапонификована" тела, назначио је Станковић.

Кларков налаз да су све жртве биле у цивилној одећи, Станковић је прокоментарисао речима: "На основу одеће, не може се утврдити да ли је неко борац или не... У јулу 1992. Армија БиХ још није имала униформе".

Да су жртве из Томашице биле убијене у лето те године, по вештаку одбране, у питање доводи то што је мањи број њих имао више слојева одеће, што је навео Кларк. "Вишеслојна одећа не носи се у летњим месецима, не видим зашто би је носили у јулу".

Станковић, који је један од последњих сведока Младићеве одбране, сутра ће наставити исказ.

Генерал Младић оптужен је и за геноцид у Сребреници, за терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95. године.