Израелски антитерористички биро издао је ретко саопштење којим је подвукао недавно упозорење, позвавши Израелце да избегну посете Турској,а да они који су сада тамо напусте Турску што је могуће пре.

"Након процене ситуације ми понављамо и пооштравамо високи ниво претње у Турској", наводи се у саопштењу које преносе данас израелски медији.

"Стварна и непосредна претња остаје широм Турске", додаје се у саопштењу и прецизира да Израелци у Турској треба да "избегавају претрпана туристичка подручја, да следе инструкције локалних власти и изађу што је могуће пре".

Упозорење којим је опасност од тероризма у Турској са нивоа 2 (високе конкретне претње) повишена на ниво један (највише конкретне претње) уследило је после терористичког напада у центру Истанбула прошлог месеца, када је убијено троје Израелаца и један Иранац, а 36 људи је рањено, укључујући једанаест Израелаца. Исламска држава је преузела одговорност за тај напад.

У кабинету израелског премијера који је надређен Антитерористичком бироу, издато је првобитно упозорење за путовања након тог напада. Било је наведено да терористи Исламске државе у Турској имају "високе способности" да изведу додатне нападе на туристичке мете.

У новом упозорењу се наводи да напади џихадиста прете целој земљи, не само Истанбулу и другим највећим туристичким атракцијама.

"Постоји непосредан ризик од извођења напада у земљи и ми наглашавамо да се то односи на сва туристичка места у Турској", указује се у саопштењу бироа које преноси "Тајмс оф Исраел".

Десетине хиљада Израелаца посећују годишње Турску, упркос томе што су дипломатски односи затегнути у последње време.

Израелски ТВ Канал 2 јавио је ове недеље да, упркос упозорењу, више од 110.000 Израелаца планира одмор у Турској за предстојећи јеврејски празник Пасху.

Након напада 19. марта британски Скај њуз је известио да ИД планира напад на синагогу у Истанбулу и јеврејску школу.

ИД је окривљена за четири од шест бомбашких напада у Турској за последњих осам месеци, укључујући и двоструки самоубилачки напад на мировном митингу у главном граду Анкари у октобру прошле године, када су погинула 103 човека.

Радикални огранак побуњеничке Радничке партије Курдистана (ПКК) преузео је одговорност за друга два напада.

У међувремену су у настојању да нормализују израелско-турске односе, погоршане 2010. године након што су израелски морнарички командоси упали на турски брод који је носио помоћ појасу Газе, убивши девет Турака, активиста за права Палстинаца, одржана је нова рунда преговора две стране у четвртак у Лондону. Анкара је саопштила да је постигнут напредак и да ће се билатерални односи две некадашње блиске савезнице "ускоро обновити".