МИНАМИСАНРИКУ - Јапан данас обележева пету годишњицу катастрофалног цунамија у коме је погинуло више од 18.000 људи и уништена обала североистока земље који се још није у потпуности опоравио.

У граду Минамисанрику, група туриста одала је пошту жртвама молећи се на месту некадашњег центра за превенцију катастрофа, где је 43 радника погинуло након што је цунами захватио троспратну зграду.

Већи део обале региона Тохоку и даље је празан, а гомилама земље подигут је ниво копна како би се смањио ризик будућих цунамија пре него што се било шта обнови.

Бизнисмен Нобухито Акима из Токија изјаво је да пространа земља изгледа готово превише чиста.

"Не намеравам да говорим о томе шта је исправно или погрешно када је у питању обнова, али такође не могу да кажем у ком правцу сва ова реконструкција иде", додао је он.

Лекар Масаки Камеи, такође из престонице Јапана, сваке године обилази подручја која су погођена катастрофом, и осећа да се живот враћа.

"Нешто што је другачије у односу на прошлу годину је то што су рибари већ отишли у зору на пецање... и градови су већ ужурбани с настављањем свог посла", рекао је Масаки.

Говорећи уочи годишњице цунамија, премијер Јапана Шинзо Абе обећао је да ће ојачати напоре у обнови пред Олимпијске игре 2020. године у Токију.

Он је обећао да ће убрзати деконтаминацију у озраченим подручјима у близини нуклеарне електране Фукушима, као би се омогућило да се што више људи безбедно врати у свој дом.

Становници региона који су погођени катастрофом критиковали су владу због журбе у раду на обнови да би се показала безбедност Фукушиме, како се наводи, више због одржавања Олимпијских игара, него због житеља.

Влада Јапана се нада да ће поново отворити све евакуисане зоне до марта следеће године, осим опасно контаминиране околине електране.

Земљотрес јачине 8,9 степени погодио је пре пет година североисточну обалу Јапана, након чега је цунами висине 10 метара опустошио обалу.

Нуклеарна електрана у јапанској префектури Фукишима погођена је разорним земљотресом и цунамијем који су изазвали топљење језгра у три реактора, а као главни разлози за катастрофу навођени су, између осталог, неиспуњени међународни безбедносни стандарди и лоше управљање кризом.