МОСКВА
ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

ИАКО је Кремљ обећао да ће испоставити Ирану нове моделе ПВО система модерније од С-300 за сада се не зна када ће то бити јер Техеран још није уплатио договорену суму. То је потврдио Путинов портпарол Дмитриј Песков који је објаснио да се још не може говорити када ће Иран добити руске противваздушне системе.

Нови уговор о продаји тих ПВО система био је потписан почетком новембра 2015. по којем би Москва требала да испоручи четири дивизиона С-300 ПМУ2 фаворит у вредности од милијарду долара. Руски концерн Алмаз -Антеј би требао да направи и испоручи те системе у року од 18 месеци од потписивања договора и уплате аванса.

За време боравка иранског министра одбране Хосеина Дегхана заиста се разговарало о војно-техничкој сарадњи али се се пре испоруке мора решити финансирање.

Да подсетимио Ирак је повукао тужбу против Русије коју је био поднео суду у Женеви тражећи одштету од чак четири милијарде долара. Уговор је био потписан 2007. године и Техаран је уплатио аванс. Москва се била обавезала да испоручи пет дивизиона С-300 ПМУ-1 у чијем је саставу 40 лансирних уредјаја. Вредност тог уговора је био 800 милиона долара.

Али је тадашњи председниик Русије Дмитриј Медведев зауставио извршење уговора. Руски генерал-лајтнант у пензији Јевгениј Бужински истиче да споменута резолуција СБ ОУН није забрањивала испоруку Иранцима одбрамбеног система С-300 већ другог оружја али је председник Медведев хтео да докаже Вашингтону и Бриселу да је за тесну сарадњу са њима.

Касније је председник Путуин одлучио да Русија испуни своје обавезе па је ембарго на С-300 скинут у априлу 2015. а већ у јесен прошле године руски потпредседник владе задужен за војно-индустријски комплекс Дмитриј Рогозин саопштио је да ће Русија испоручити ПВО системе Техерану али је посао заустављен јер очигледно Иран није имао пара.

Министар одбране Хосеин Дегхан био је 16. фебруара у Москви и поновио је да је Техеран заинтересован за војну технику али се није прецизиреало када. Иран осим С-300 жели да купи и руске ловце СУ-30. У федералној служби за војно техничку сарадњу РФ тврде да би уговор са Иран о набавци војне технике могао да се потпише у току ове године.

Мада се у новински и агенцијским текстовима спомиње С-300 Иран ће заправо добити системе Антеј-2500 које је купио и Египат. Руси више не производе С-300 већ нове системе Антеј-2500 за које експерти кажу да су супериорнији од старих С-300 и америчких ,,патриота,,. Што се тиче система С-400 он је за Иран прескуп.

У Русији наглашавају да Ирану продају одбрамбено оружје и оно не преставља никоме претњу па ни Израелу. Путинов указ од 13. априла 2015. године даје могућност да се ,,Антеји-2500,, пребаце у Иран авионима као и бродовима.

Мобилни ракетни ПВО системи ,,Антеј-2500,, припада новом поколењу и њиме се могу рушити противничке ракете као и разне летилице. Намена ,,Антеја-2500,, је да штити важне објекте као и места где је већа концентрација војске. Истовремено ,, Антеј-2500,, може да гађа 24 циља у ваздуху или 16 балистичких ракета које лете брзином до 4500 метара у секунди. У Русији се хвале да у тој класи ,,Антеј-2500,, нема равних на свету а предност му је и то што има одличне показатеље у пропорцији цена- ефикасност. Тај систем користи ракете 9М82М као и 9М83М.

Максималана брзина ,,Антеја-2500,, је 4500 метара у секунди а успоредбе ради С-300 и америчких ,, патриота,, је 3000 метара у секунди.


ПУТИН ИСПРАВЉА ГРЕШКУ

Познати руски геополитичар пензионисани генерал-пуиковник Леонид Ивашов објашњава да је јако важно да Русија буде поуздан партнер у продаји оружја Ирану.

- Путин је заправо исправио грешку коју је направио бивши председник Дмитриј Медведев тако што је обуставио испоруку С-300 Ирану правдајући се санкцијама које је Техерану увео СБ ОУН. Отказујући реализацију уговора о испоруци С-300 Москва је била показала да не може да се одупре притиску Вашингтона - казао је Ивашов.