Модернизација руске ратне морнарице изазива забринутост у Великој Британији, пише „Дејли телеграф“, позивајући се на британског контраадмирала Џона Вила, који руководи подморничком флотом краљевства.

„Чињенице говоре да Русија гради подморнице нове класе. Оне треба да изазову забринутост у Великој Британији и подстакну на заштиту њених средстава за ограничавање“, цитира британски лист генерала Џона Вила.

Како претпоставља британски контраадмирал, нуклеарна средства за ограничавање су потребна ради осигурања безбедности Велике Британије, она су „осигурање“ од претњи којима се може супротставити на овај начин.

Ове недеље заменица главног команданта Ратног ваздухопловства Русије Александра Федотенкова изјавила је да су у Русији у току припремни радови на пројектовању ненуклеарних подморница нове генерације пројекта „Калина“, које ће поседовати све најбоље из пројеката 677 „Лада“ и 636 „Варшавјанка“.

Министар одбране велике Британије Мајкл Фелон посетио је у четвртак једну од три војно-морских база „Клајд“ (Шкотска). Министар је изјавио да су Британији потребнија него икад нуклеарна средства за ограничавање, пише „Дејли телеграф“.

На бази „Клајд“ се налазе снаге за нуклеарну одбрану Велике Британије, између осталог, овде су распоређене подморнице, унапређене нуклеарним ракетама „Тридент“.(Извор: sputniknews.com)