ЗА око две хиљаде житеља Норт Пола, предграђа градића Фербенкса, у америчкој држави Аљасци, долари пристижу од две нафтне рафинерије и - Деда Мраза. Заправо, да није Деда Мраза, Норт Пол би остао забачени кутак удаљеног севера Америке. Овако, то је место са једном од најпрестижнијих адреса, оном на којој станује - Деда Мраз.

Упркос имену, које у преводу значи Северни пол, Норт Пол је чак 2.700 километара удаљен од географске области Северног пола, па у његову особеност не спадају, како неки замишљају, кућице од снега и леда. Иглоа у Норт Полу нема, али због једне беле куће, оне у којој живи Деда Мраз, милиони хрле у ово место.

Кон и Нели Милер нису ни слутили куда ће их одвести отварање продавнице у Норт Полу 1949. године, чак ни када се, три године касније, показало да им посао добро иде. Право чудо се, наиме, десило када је власник случајно налетео на свој, помало похабани костим Деда Мраза, заостао од ранијих Божића.

Желећи да развесели муштерије током сезоне божићних празника, обукао је црвено одело. То се показало као пун погодак и његов имиџ доброћудног, седог чикице постао је временом заштитни знак не само радње, већ и целог места. Милерови су, наиме, успоставили обичај да се уочи сваког Божића крунишу "краљ и краљица" Норт Пола. По правилу, то су најугледнији грађани, који преузимају празничне, црвене одоре и круне од претходних "крунисаних глава" и постају нови домаћини станишта Деда Мраза. Ове године крајем децембра "крунисани" су Мишел и Ед Дејмл.

Продавница мешовите робе временом је постајала све већи "расадник" божићних сувенира, да би најзад прерасла у Кућу Деда Мраза. Када се прва пошта Норт Пола "настанила" управо у тој кући, два и два се спојило, и поштански број 99705 постао је не само ознака градића, већ и адреса на коју пристижу писма за Деда Мраза.

Уочи сваког Божића пошта у Норт Полу затрпана је хиљадама писама, адресираним на Улицу Деда Мраза број један. То је постала опште позната адреса на коју милиони деце шаљу писма, наравно уз малу помоћ родитеља. Они већ знају да уз дечје писмо треба да приложе адресирану повратну коверту и "дискретне сугестије" које би Деда Мраз требало да има у виду док саставља одговор. Ниједно писмо не остане без одговора, па је јасно да Деда Мразу помаже мала армија помоћника из Норт Пола.

Градић живи у духу вечних божићних празника, а оштра клима и зимски пејзажи доприносе празничној атмосфери током целе године.


ЦИЧА ЗИМА

Упркос популарности Норт Пола, куће у бајколиком градићу, смештеном на 11 квадратних километара, спадају међу најјефтиније на Аљасци. Просечна цена им је око 210.000 долара. Томе донекле "кумује" оштра клима. Чак и Кућа Деда Мраза затворена је недељу дана у јануару и фебруару због изузетно ниских температура, које су се спуштале и до рекордних минус 55 степени Целзијусових.