ИГРА дечјим пиштољем тамнопутог Тамира Рајса (12), трагично окончана убиством 22. новембра 2014. године у једном парку у Кливленду, у америчкој држави Охајо, добила је судски епилог због кога су поново узавреле расне напетости у САД. Одлука пороте да против полицајаца белаца који су учествовали у убиству дечака неће бити подигнута оптужница, изазвала је протесте на улицама Кливленда.

- На основу доказа које смо видели и закона који се односи на полицијску примену смртоносне силе, порота одбацује предлог подизања оптужнице против двојице полицајаца од којих је један пуцао у дечака - саопштило је тужилаштво.

Снимци надзорних камера су показали да је полицајац пуцао у дечака само неколико секунди пошто је аутомобил полицијске патроле приспео на лице места.

БРОЈКЕ СТАТИСТИКА каже да Афроамериканци у САД имају трипут више шанси од белаца да добију полицијски метак.

Док критичари примећују да би много деце било убијено да полицајци потежу обараче на сваког малишана који упери дечји пиштољ, широм Охаја се оглашавају званичници, апелујући на стрпљење. Оно се, чини се, све више топи међу тамнопутим Американцима, којима је још свеже сећање на сличну одлуку пороте донету непосредно пре убиства Рајса. И тада је одлучено да се не подиже оптужница против полицајца белца који је убио ненаоружаног црног младића Мајкла Брауна у Фергусону.

Брауново убиство изазвало је насилне протесте широм САД. Уследила су убиства Ерика Гарнера, Волтера Скота, Фредија Греја..., тамнопутих жртава белих полицајаца којима, испоставило се, нису били претња.