МОСКВА - Руски председник Владимир Путин изјавио је данас да ће позиција Москве на Блиском истоку увек остати одговорна.

"Врло много људи из бившег Совјетског Савеза живи у држави Израел и то има специјални утицај на наше међудржавне односе и све акције Русије у региону ће увек бити одговорне," рекао је Путин на састанку с израелским премијером Бењамином Нетанијахуом, како преноси ТАС С.

Нетанијаху је дошао у посету Москви јер је забринут због погоршања ситуације на Блиском истоку.

"Израел и Русија имају заједничке интересе-осигурање стабилности на Блиском истоку. Ја сам овде због компликоване безбедносне ситуације, она почиње да буде све компликованија," рекао је Нетанијаху.

Путин је изразио уверење да Сирији није потребан рат с Израелом.

"Што се тиче гранатирања, ми осуђујемо то гранатирање. Колико је мени познато импровизовани ракетни сустеми су при томе коришћени", рекао је он у разговору с Нетанијахуом.

"Што се тиче Сирије, ми знамо и разумемо да сиријскиа армија и Сирија у целини има позицију, када у први план избије одржање њене сопствене националности, да не отвара други фронт," рекао је Путин.

Руски лидер је такође рекао да разуме забринутост израелског руководства.

"Врло сам сретан сто сте ви дошли да дискутујемо све детаље", додао је он. Израелски медији су данас објавили да се очекује да Нетанијаху затражи да Израел одржи слободу за своје ваздухопловне снаге на небу изнад Сирије.

Истовремено подсећају да су израелски борбени авиони извели неколико удара на сиријску територију да би се оветили за ракетну ватру или су нападали конвоје оружја намењене либанском Хезболаху, како су известили страни медији.

Нетанијаху је отпутовао јутрос у Москву да би такође успоставио протокол како би се избегли проблеми идентификације и могући сукоби између израелских и руских авиона, имајући у виду да су руске летелице и војне снаге недавно стигле у Сирију како би спасиле сиријског председника Башара Асада пораза од стране Исламске државе и других побуњеника.

Премијеров кабинет је најавио и да ће Путину бити представљене обавештајне информације о иранском директном мешању против Израела на Голанској висији и да Хезболах користи и има приступа руској опреми.

Нетанијаху је претходно посетио Русију у октобру 2013. године и ово је прва посета откако је избио сукоб у Украјни