ЕРА западне надмоћи у војној авијацији у Европи је прошла, оцењује шеф америчких снага на Старом континенту генерал Франк Горенц, а као разлог је навео наоружање и иновације Руса у војној авијацији и ваздушној одбрани.

Горенц је упозорио да се руска војна авијација налази пред сустизањем разлике према САД и другим НАТО државама. Текућа модернизација авијације и ваздушне одбране воде ка томе да Русија ефективно стиже западну војну авијацију, указао је генерал Горенц. Он је посебно истакао одличне системе ваздушне одбране и дронове Руса, који прете да угрозе војни баланс у Европи.

- Наша ваздушна надмоћ, морам искрено рећи, смањује се - констатовао је он, додајући да се не ради само о авионима које Русија производи, већ да је алармирајућа способност ефективног затварања ваздушног простора.

Према његовим речима, Русија производи све више и боље системе наоружања. Генерал словеначког порекла је додао да се може рећи да су Руси, када је реч о војним капацитетима, већ сустигли Запад, и то не само у Европи, већ свугде у свету.

ПОТВРДА ИЗ СИРИЈЕ

СИРИЈСКА војска недавно је почела да користи нове врсте наоружања за борбе у ваздуху и на копну, набављеног из Русије, изјавио је неименовани сиријски војни извор који је описао наоружање као врло прецизно и ефикасно. Војска је почела да га употребљава током прошлих неколико недеља, пошто је протеклих месеци у Сирији прошла посебну обуку.