КАИРО/МЕКСИКО СИТИ - Најмање 12 људи је убијено и 10 рањено у Египту у југозападној пустињи, када су египатске снаге безбедности "грешком" пуцале на конвој возила са мексичким туристима, саопштило је данас мексичко Министарство спољних послова.

У саопштењу министарства потврђен је напад на мексичке туристе у Египту и да међу жртвама има најмање двоје мексичких држављана.

Жртве се још идентификују и особље министарства је у контакту са породицама, пренела је агенција АП.

Заједничке египатске војно-полицијске снаге у недељу су гониле "терористичке елементе" у подручју Вахат и гађали су конвој са четири возила у коме се испоставило да су туристи, саопштио је египатско Министарство унутрашњих послова.

У саопштењу се додаје да су жртве напада Мексиканци и Египћани у црној пустињи Ел-Вахат ел-Бахарија на 370 километара од Каира, подручје ван оног које посећују страни туристи.

Мексико је осудио инцидент против својих држављана и затражио исцрпну истрагу од Владе Египта о томе шта се заправо догодило, навео је мексички председник Енрике Пења Нијето на твитеру, додаје АФП.

МЕКСИКАНЦИ ЖРТВЕ ВАЗДУШНОГ НАПАДА

Министарка спољних послова Мексика Клаудија Руис Масо рекла је данас да су Мексиканци, рањени у случајном нападу у Египту пренели мексичком амбасадору у Каиру да су били жртве ваздушног напада из авиона и хеликоптера.

Она је потврдила да је у јучерашњем нападу погинуло најмање двоје мексичких државаљана а шест рањено.

У нападу у пустињи је нападнут конвој возила и у том нападу је погинуло најмање 12 људи а повређено 10. Жртве су држављани Мексика и Египта.

Масо је изјаву дала на конференцији за новинаре у Сијудад Мексику, пренео је АП.

Према њеним речима, египатски званичници су обећали да ће оформити истражни одбор са премијером на челу и извршити свеобухватну истрагу.

Мексико је поводом погибије и рањавања својих држављана у Египту, тој земљи упутио протестну дипломатску ноту у којој тражи истрагу.

Вршилац дужности премијера Ибрахим Мехлеб посетио је неколико повређених мексичких грађана које су повредиле египатске снаге безбедности у западној египатској пустињи. Он их је посетио данас у болници Дар ел-Фуад у предграђу Каира.

Представник Министарства иностраних послова Египта Ахмед Абу Зајид рекао је да је вршилац дужности шефа дипломатије Самех Шукри јутрос разговарао са Клаудијом и да јој је објаснио околности инцидента.

Према његовим речима, мексички туристи су се налазили у забрањеној зони где су египатска војска и полиција јурили екстремисти који су били у теренском возилу, сличном оном у којем су се превозили мексички туристи.